SNIMKA ĆE VAS ŠOKIRATI Evo kako izgledaju post-covid pluća: Gora od pušača

Svi covid pacijenti imaju promjene na plućimaNakon što je sudjelovala u liječenju tisuća oboljelih od covida-19, kirurginja dr. Brittany Bankhead-Kendall iz Teksasa izjavila je da rendgenske snimke pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili s koronavirusom na snimkama potpuno bijela.

Promjene koje se vide na snimkama, ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori s nedostatkom kisika.

Dr. Bankhead-Kendall dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrira na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posljedicama koje covid-19 ostavlja na oboljele, prenosi N1.

– Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus – kaže ona.

Brittany Bankhead-Kendall upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kojeg je liječila, imao promjene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 posto pacijenata imalo je promjene na plućima.– Ima ljudi koji kažu: ‘Dobro sam, nemam nikakvih problema’, a kad im pogledate RTG prsnog koša, imaju jako lošu sliku pluća – kaže doktorica koja je medijima pokazala tri rendgenske snimke – jednu zdravih pluća, jednu pluća pušača i jednu pacijenta koji je preležao covid-19.

– Ne znam tko to treba čuti, ali ‘post-covid’ pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koje smo ikada vidjeli – objavila je dr. Bankhead-Kendall na Twitteru početkom siječnja. – Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti – dodala je.RTG snimka zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju udisati veliku količinu zraka. S druge strane, RTG pušača pokazuje bijele crte i maglovite mrlje što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala covid-19 potpuno je bijeli, kao da se nad njih nadvio bijeli oblak.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
2
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime