Aktualna ciklona posljednje dva dana sjevernom Jadranu je donijela znatno jaču buru nego području Dalmaciji. Očekivano, i ovoga puta bura je najžešća bila podno Velebita. Meteorološke postaje DHMZ-a zadnja dva dana na tom su području mjerile najjače udare između 160 i 170 km/h, no ekipa meteoroloških entuzijasta iz udruge Storm Chasing Team Senj bila je uvjerena da su najvjetrovitije lokacije u podvelebitskom primorju one na kojima ne postoje bile kakva meteorološka mjerenja.

Jedno od takvih je tvrđava Nehaj u Senju. Spomenuta ekipa posljednja dva dana “hvatala” je opjevanu senjsku buru, vjerojatno na svojoj najvjetrovitijoj mikrolokaciji. Buru su u debeloj zimskoj odjeći mjerili ručnim anemometrima. Jučer ih je snimala ekipa RTL-a, kada su uspjeli izmjeriti udare do 189 km/h, no u utorak su “ljestvicu” dodatno podigli izmjerivši čak 208,8 km/h, odnosno 58 m/s (116 čvorova). Najveća je to izmjerena brzina vjetra bilo gdje od aktualne ciklone.

Naravni, pri ovakvih brzinama vjetra nemoguće je iti pokušati uspravno stati na nogama, pa su senjski lovci na oluje ove vrijednosti uspjeli izmjeriti puzajući po podu, sve u surovim vremenskim uvjetima.

“Idemo dalje!!! Cilj je 220 km/h! Laku noć, Senju grade!” – napisali su u utorak navečer na svojoj Facebook stranici Senjani.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0