SMART CITY SUPETAR Odobreni projekti u vrijednosti od 492.000 kuna

Ideja nam je bila da uspostavimo ravnotežu između hvatanja koraka s novim tehnološkim mogućnostima i specifičnim potrebama lokalnog stanovništa - kaže Ivana Marković


– Kada smo pokrenuli ideju da izradimo smart City koncept od dosta njih smo dobili podsmijehe. Međutim, naša ideja je bila da i mala otočna sredina kao Supetar može razviti svoj Smart City koncept.


U obzir smo uzeli razmišljanje da su naši kapaciteti ograničeni i ne možemo si priuštiti gotova i skupa rješenja kao veliki gradovi – kaže Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Te dodaje:

– Ideja nam je bila da uspostavimo ravnotežu između hvatanja koraka s novim tehnološkim mogućnostima i specifičnim potrebama lokalnog stanovništa, kao i ograničenih finacijskih i operativnih kapaciteta malih zajednica. Zato smo tijekom ove godine usvojili Operativani plan razvoja pametnog Grada-Smart City Supetar 2019.-2023. Strategiju možete naći na linku: https://gradsupetar.hr/…/1051-operativni-plan-razvoja-pamet…

Kao jedna stepenica ovog koncepta je i uvođenje besplatnog WiFi-ja koji se upravo postavlja u Supetru, a koji se financira iz europskih sredstava Wifi4EU u iznosu od 112 tisuća kuna kroz stopostotno financiranje.– Kao dva najvažnija cilja za početak smo postavili: digitalizaciju uprave kroz platformu za objavu i obradu digitalnih obrazaca za povećanje usluge prema građanima te uvođenje aplikacije za trajektni promet koji bi pomogao u smanjenju gužva tijekom ljeta i davao korisne informacije našim putnicima i gostima.

Ukupna vrijednost ova dva projekta iznosi 492.500,00 kuna te smo dobili 60% financiranja tj. 292.500,00 kuna. Na ovaj natječaj bilo je prijavljeno 73 grada a samo 19 gradova u Hrvatskoj je prošlo i to Grad Supetar sa čak dva projekta.🙂

Također, želeći raditi na svojoj transparentnosti za koju smo ove godine dobili peticu od instituta za javne finacije po prvi puta smo uveli online aplikacije za praćenje proračuna:

1) građane o proračunu informiramo putem interaktivnih zanimljivih Vizualizacija i tako se pridružujemo pametnim i transparentnim gradovima. Na stranici Grad Supetar u dijelu “Proračun 2019.”, pogledajte sve informacije o tekućem proračunu kao i Proračun u malom te aplikaciju Supetar Open City.

2) Također, otišli smo i korak dalje te kreirali aplikaciju kojom jednostavnom vizualizacijom možete pratiti sve relevantne podatke o proračunu – zaključuje Ivana Marković.

Aplikacija omogućuje korisniku uvid u statistiku i kretanja u razdoblju od tri godine te je pronađite klikom https://www.opencity.hr/supetar/

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime