SLUČAJ UJAKA I SESTRIČNE Detalji novih prijava za sukob interesa premijera Plenkovića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imat će u predstojećem razdoblju pune ruke posla s premijerom

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imat će u predstojećem razdoblju pune ruke posla s premijerom Andrejom Plenkovićem. Morat će odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti postupak u tri slučaja imenovanja na određene pozicije u javnom sektoru osoba rodbinski ili kumstvom povezanih s njim, piše Novi list.


Osim što je mostovac Miro Bulj prijavio Plenkovića za sukob interesa zato što je, temeljem dogovora njega i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, za hrvatskog veleposlanika u Londonu postavljen premijerov vjenčani kum Igor Pokaz, postoje još dvije slične prijave, a tiču se Plenkovićevog ujaka te sestrične.

Eminentni turistički stručnjaci

U jednoj se prijavi tvrdi da je Plenković iskoristio svoj politički utjecaj kako bi Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice, čiji je predsjednik ministar Gari Cappelli, nakon raspisanog javnog natječaja za direktoricu ureda HTZ-a u Münchenu prije tri mjeseca imenovalo Neru Miličić, premijerovu sestričnu. Njezin otac, a Plenkovićev ujak Marko Raos je, pak, početkom rujna ušao u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, koje je u resoru ministra Tomislava Ćorića.

Ministar Cappelli je za Novi list rekao da ne zna ništa o tome da bi Nera Miličić bila bliska premijerova rođakinja.

– Odakle bih ja znao da je ta gospođa premijerova sestrična? Sve koji su se javili za voditelje naših ureda u inozemstvu detaljno su testirali i ispitali članovi povjerenstva koje smo namjerno formirali od ljudi izvana HTZ-a, baš zbog toga da izbjegnemo eventualne prigovore o pogodovanju. Riječ je o hrvatskim eminentnim turističkim stručnjacima poput Dragana Magaša. Oni su nakon provedene procedure predložili kandidate, a mi smo ih u Turističkom vijeću HTZ-a potom jednoglasno prihvatili. Uvjeren sam da su svi to i zaslužili. – kazao je Cappelli. On ističe da za Neru Miličić nije niti čuo prije nego što je prijedlog za njezino imenovanje na čelo ureda HTZ-a u Münchenu došao na sjednicu Turističkog vijeća, a kamoli da je netko na njega radio pritisak da se upravo nju odabere.

– Ma kakvi. Javilo nam se stotinu ljudi, više nego ikad, povjerenstvo je sve odradilo, a mi smo, ponavljam, u konačnici jednoglasno potvrdili kandidate. Stručnjake u povjerenstvu sigurno nitko nije mogao vući za rukav i tražiti da preporuče ovog ili onog. Oni to zbog svog obraza ne bi učinili. A sastav Turističkog vijeća još je iz vremena Vlade Zorana Milanovića, ja nikoga od članova nisam izabrao, tako da bi njih nemoguće bilo nagovoriti da izađu u susret premijerovoj sestrični, ako Nera Miličić to jest, ja pojma nemam – rezolutan je ministar turizma.Cappelli upozorava da je općenito neprihvatljivo da se ljude pokušava diskvalificirati isključivo zato što su u rodu s nekim državnim dužnosnikom. – Zar te osobe nemaju pravo javiti se na natječaj i, ako zadovoljavaju sve propisane kriterije, dobiti posao. – pita se član Plenkovićeve vlade.

Ništa protiv Plenkovićeve volje

Otac Nere Miličić, brat premijerove majke, čovjek je u sedamdesetim godinama, ali je i dalje politički i društveno aktivan. Prije nego što je imenovan u četveročlano Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, na posljednjim je lokalnim izborima s drugog mjesta na HDZ-ovoj listi ušao u Gradsko vijeće Makarske. Prethodno se smatralo da će Raos istaknuti nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika, on je čak javno negirao da bi mogao ići na listu HDZ-a, s obzirom da nije član stranke koju vodi njegov nećak, ali je naposljetku na to pristao. Ulogu je u tome, po svemu sudeći, imao i Plenković, piše Novi list.– Ja sam svog nećaka Andreja odgajao i čujemo se skoro svaki dan. On mi je sve i gledam ga poput sina, tako da ću se, naravno, i s njim konzultirati o kandidaturi. Sigurno neću ići protiv njegove volje. – izjavio je Raos dok je još proljetos kalkulirao hoće li se natjecati za mjesto makarskoga gradonačelnika.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0