Jedan od najpopularnijih sportova u svijetu, a kod nas relativno zanemaren s manjkom infrastrukture je svakako hokej na travi. Hokej na travi je nacionalni sport Indije i Pakistana koji dominiraju po osvojenim zlatima na SP-ima i olimpijskim igrama. Savez ima više od 100 članica, a vole ga i u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bangladešu.

Hrvatska broji 15 klubova hokeja na travi, a Split ima i svog Spartanca. Spartanac će uskoro dobiti teren na Gripama, a klub godinama egzistira na entuzijazmu pojedinaca koji drže ovaj klub održivim.

Upravo smo jučer prisustvovali jednoj zanimljivoj utakmici u ovom sportu između splitskog Spartanca i škotskog sveučilišta Sveti Andrija. Škoti su pobijedili rezultatom 9:6, a poslije utakmice je upriličeno i druženje za sudionike uz bogatu trpezu u prostorijama Spartanca na Pujankama.

Vidno umorni nakon iscrpljujuće utakmice na Brdima, Škoti nisu skrivali zadovoljstvo svojim dolaskom u Split. Prethodno su igrali utakmice u Zagrebu, a za Split kažu da je poseban. Gledatelje su nakon utakmice počastili i svirkom gajdi.

– Oduševljeni smo Splitom. Ovo je pravi mali raj, zašto ga samo prije nismo posjetili. Spartanac nam je sjajan domaćin, jako smo im zahvalni. Želja nam je okupati se u moru, mi ni u sred ljeta nemamo tako toplo more kao što je tu sada – kazali su nam Škoti.

U cijeli ovaj događaj i sve oko hokeja na travi uputio nas je Nikola Barbarić, osnivač i voditelj kluba Spartanac.

– Imali smo utakmicu između hokej kluba Spartanac i sveučilišne ekipe Sveti Andrija iz Škotske. Izgubili smo 9:6, ali to j iznimno dobar rezultat s obzirom na to protiv koga smo igrali. Ova ekipa kad bi igrala u Hrvatskoj bila bi minimalno treća u prvenstvu. Mi smo jedini klub u Splitu i čitavoj Dalmaciji. Trudimo se razviti ovaj predivan sport koji je u svijetu mega popularan i nadamo se da ćemo uz podršku vas i ostalih uspjeti o tome. – kazao nam je Nikola Barbarić.

Ako vas zanima ovaj sport ili bi željeli vidjeti kako izgleda trening ili utakmica, više informacija možete pronaći na Facebook stranici hokej kluba Spartanac.