Šibenčani su u ponedjeljak ostali u čudu nad nesvakidašnjim prizorom kojeg su zatekli ispred grada. Dvije raketne topovnjače, ponos Hrvatske ratne mornarice doslovno su konopima dotegljene do gradske luke. Jednu je vukao tegljač, a drugu desantni brod HRM-a. Da to nije jedinstven slučaj nego praksa, pokazuju i fotografije, a priču potvrđuje više Šibenčana.

Tužan prizor za mnoge Šibenčane koji znaju gdje i kako se stvarala Hrvatska ratna mornarica dočekao ih je ispred rive kad su vidjeli kako ponos HRM-a, raketne topovnjače RTOP11 “Kralj Petar Krešimir IV.” i RTOP12 “Kralj Dmitar Zvonimir” tegle remorker i desantni brod DBM-81 Cetina, piše Morski.hr.

Desantni brod „Cetina“ 19.11.2018. tegli raketnu topovnjaču “Petar Krešimir IV.” bez pogona iz remontnog brodogradilišta u Šibeniku / Foto: Dragan Zrnčević

Mornarica koja vapi za obnovom

„Petar Krešimir IV.“  je stavljen u službu 1992. godine, a „Dmitar Zvonimir“ je sestrinski brod koji je projektiran u Brodarskom institutu u Zagrebu i u pogonu je od 2001. godine. Je li nemogućnosti dostojanstvenog i samostalnog ulaska u šibensku luku doprinijelo nikad više vojnih vježbi zbog kojih se mnogima čini kao da će sutra izbiti rat? Ribari su nam se naime više puta požalili da je ove godine više vojnih vježbi nego ukupno posljednjih nekoliko godina. Istina, vojska treba vježbati, no ostaje pitanje mogu li se brodovi čije vrijeme istječe, koristiti ovoliko često i intenzivno bez posljedica?

Brojni Šibenčani objavili su komentare i fotografije na društvenim mrežama, a neobičnu situaciju ispričalo nam je više čitatelja od kojih doznajemo da je najprije desantni brod „Cetina“ doteglio topovnjaču „Dmitar Zvonimir“. Stali su ispred Remontnog brodogradilišta Šibenik, da bi se nakon par minuta ispred remonta pojavio brodospasov tegljač. Tegljač preuzima topovnjaču „Petar Krešimir IV.“, kojeg izvlači i ostavlja na sredini zaljeva ispred Šibenika da pluta. Remorker potom odlazi i u tegalj uzima „Dmitra Zvonimira“ kojeg je prethodno doveo desantni brod HRM-a i odvodi ga u remont. Desantni brod „Cetina“ zatim odlazi po „Petra Krešimira“ iz remonta, uzima u tegalj i odlazi izvan Šibenika.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime