Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Sjajni talijanski kuhar sreću je pronašao u Splitu. Njegova jela obaraju s nogu, a gosti s oduševljenjem izlaze iz poznatog splitskog restorana: "Tu sam kao kod kuće"

[FOTOGALERIJA] Nicola je chef koji ne odiše samo profesionalnošću, već i vedrim i pozitivnim duhom, a nije teško zamisliti kako svoju energiju unosi u svaki tanjur koji priprema. Upoznajte ga, ovo je priča o njemu
AUGUSTIN MARKOTA / Foto: Igor Jakšić21. studenoga 2024. 18:00
Nicola Sartori
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Talijanska kuhinja – sinonim za vrhunski okus i tradiciju. Poznato je da je talijanska kuhinja jedna od najboljih, ako ne i najbolja na svijetu. Jedan od onih koji svojim kulinarskim umijećem potvrđuju tu tvrdnju je Nicola Sartori, vrhunski talijanski kuhar koji je odlučio svoje umijeće podijeliti sa Splitom. Ovaj chef ne odiše samo profesionalnošću, već i vedrim i pozitivnim duhom, a nije teško zamisliti kako svoju energiju unosi u svaki tanjur koji priprema. Iako je poznat po mnogim kulinarskim specijalitetima, Sartori je posebno prepoznatljiv po svojim pizzama, a Talijani koji se posebno ponose ovom nacionalnom poslasticom, ne bi mogli poželjeti boljeg kuhara za pripremu prave talijanske pizze.

11 21 the bank restoran 15
GALERIJA
Kliknite za pregled

I upravo taj majstor pizze, koji je poznat diljem Italije sada je u Splitu, a Dalmacija Danas razgovarala je s njim o njegovoj karijeri i ljubavi prema kuhanju.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kako nam je otkrio, nedavno je došao u Split i pridružio se timu restorana The Bank - Kitchen & Bar na splitskoj rivi. Ovaj vrhunski chef koji je svoju karijeru izgradio u Italiji, sada u Splitu uživa u spajanju talijanske tradicije i moderne kuhinje, a njegovi su pizze hit među lokalnim posjetiteljima. U razgovoru za naš portal, Sartori je otkrio svoje dojmove o životu u Splitu, svom kulinarskom putu i, naravno, o talijanskoj pizzi koja će uskoro biti u centru pažnje na događanju u sklopu Tjedna talijanske kuhinje – La settimana della cucina italiana 2024.

Nicola Sartori

Sartori o životu u Splitu i dolasku u Hrvatsku

Nicola Sartori osjeća se kao kod kuće u Splitu, što nije iznenađujuće s obzirom na njegove korijene. Dolazi iz Vicenze, grada smještenog u srcu Veneta čiji je arhitektonski stil i jezik vrlo sličan onima u Splitu.

"Osjećam se stvarno jako dobro, kao kod kuće. Split i gradovi iz Veneta imaju mnogo sličnosti, od arhitekture i dijalekta do kulture. Iako smo različiti, zapravo smo vrlo slični, možda čak više nego što mislimo", rekao je Sartori o svom iskustvu života u Hrvatskoj. Kad je riječ o razlozima zbog kojih je odlučio preseliti u Split, kuhar ističe ljubav prema svojoj supruzi. Par se upoznao 2018. godine, a Split je postao njihov zajednički dom.

"U Splitu sam upoznao svoju suprugu i zaljubio se u nju. Odlučili smo živjeti ovdje, i kao što kažu, gdje je moja supruga, tamo je moj dom", dodao je uz smijeh Sartori.

Kuhanje za Sartori nije samo posao, već i obiteljska tradicija. Odrastao je u obiteljskoj restauraciji u Vicenzi gdje su mu najvažniji učitelji bili njegova baka Nonna Lina i teta MariaRosa, koje su ga naučile tajnama talijanske kuhinje.

"I danas se sjećam kada sam kao dijete morao stajati na kutiji kako bih mogao doseći posude i miješati jela. Moja baka i teta su me naučile sve tajne talijanske kuhinje, a sada to prenosim dalje", prisjetio se Sartori. Njegovo kulinarsko putovanje obuhvatilo je brojne europske destinacije, ali, kako kaže, mediteranska kuhinja ostaje ono što ga ispunjava i daje mu najveće zadovoljstvo.

"Iako sam radio u različitim dijelovima Europe, mediteranska kuhinja je zaista najzadovoljavajuća. Pripremam tradicionalna jela talijanske i mediteranske kuhinje na moderan način, ali uvijek s poštovanjem prema njihovim korijenima", ističe kuhar.

Nicola Sartori

Talijanska vs. hrvatska pizza: Koje su razlike?

Jedno od najčešćih pitanja na koja Sartori odgovara u Splitu odnosi se na razlike između talijanske i hrvatske pizze.

"Razlika je prije svega u pripremi tijesta, ali i u korištenju sastojaka. U Italiji koristimo isključivo mozzarella sir, što je ključ za postizanje autentičnog okusa pizze. Također, kvaliteta svih sastojaka mora biti na najvišoj razini, a za pizzu nije dopušteno koristiti kečap", objašnjava Sartori. Također je komentirao i cijene pizze u Italiji i Hrvatskoj, napominjući kako je u Hrvatskoj ponekad teško pronaći kvalitetne proizvode, zbog čega je u svom restoranu The Bank - Kitchen & Bar osigurao direktnu suradnju s talijanskim dobavljačima.

"Glavni problem u Hrvatskoj je što nije lako pronaći kvalitetne proizvode, ali mi imamo dogovorene suradnje s talijanskim dobavljačima kako bismo osigurali kvalitetu po povoljnim cijenama", rekao je Sartori.

Poziv na događaj u sklopu Tjedna talijanske kuhinje

Za sve ljubitelje talijanske kuhinje i pizze, Sartori je pripremio poseban događaj. U petak, 22. studenoga 2024., s početkom u 20:00 sati, restoran The Bank - Kitchen & Bar na splitskoj rivi ugostit će Tjedan talijanske kuhinje – La settimana della cucina italiana 2024. Na ovom događanju Sartori će pripremati pizze prema originalnim talijanskim receptima, a atmosfera će biti obogaćena glazbom uživo.

Nicola Sartori

Poziva sve ljubitelje talijanske kuhinje da uživaju u njegovim specijalitetima, ističući kako će gosti imati priliku kušati pravu napolitansku pizzu s vrhunskim talijanskim sastojcima.

"Ako želite uživati u pravoj talijanskoj napolitanskoj pizzi s vrhunskim sastojcima iz Italije, mislim da imamo sve argumente da vas uvjerimo", zaključio je Sartori. Ovaj događaj obećava biti nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje autentične talijanske pizze, a prilika za uživanje u odličnoj hrani i atmosferi ne smije se propustiti.


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
37
Haha
2
Nice
7
What?
1
Laž
2
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
2
sat
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
2
sat
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
Rijeka je osigurala europsko proljeće
3
sat
Rijeka je osigurala europsko proljeće
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
3
sat
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
3
sat
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    18. prosinca 2025. 02:17
  • U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    18. prosinca 2025. 13:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.