Zbog najnovijih informacija vezanih uz projekt termoelektrane Peruća, građanska inicijativa “Ne daj se, Cetino!” organizirala je danas prosvjed protiv termoelektrane Peruća na sinjskoj pijaci. Na prosvjedu se sredinom dana, usprkos kiši i snijegu, okupilo nekoliko stotina građana.

Naime, idućeg tjedna održat će se sjednica Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća na kojoj se odlučuje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš.

U utorak Sinjani odlaze za Zagreb

– Pobijedit ćemo! U utorak idemo autobusima za Zagreb, za sve će biti mjesta. Polazimo s alkarskog trkališta, polazimo oko 4 ili 5 sati, ništa ne znači da je božićno vrijeme – čulo se na prosvjedu!

– Prihvaćanje Studije zadnji je korak za dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, tj. za ostvarenje projekta. Već godinu dana u javnosti iznosimo argumente, koje nitko nije pobio, a koji pokazuju da je termoelektrana Peruća i projekt VisViva ekološki štetan, ekonomski neodrživ, energetski besmislen i strateški poguban. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je preko 25 000 ljudi. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ni iz Vlade usprkos svemu nije bilo nikakve reakcije – kaže mag. phys. Mislav Cvitković.

Cvitković tvrdi da ignorantska šutnja i sve druge informacije upućuju na to da će Studija utjecaja na okoliš biti prihvaćena.

– Zbog svega toga organizirali smo prosvjed na kojem smo još jednom, i to zadnji put, pokazali da je narod protiv ovog projekta – zaključuje magistar Cvitković ispred građanske inicijative “Ne daj se, Cetino!”.Na prosvjedu je, među ostalim, bio saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj:

– Svima je jasno da je zadnju godinu dana, od kad se pojavila Studija utjecaja na okoliš za projekt Vis Viva, a termoelektrane Peruća, u svakom pogledu ovo veliki problem i da bi ne samo uništio Cetinski kraj nego i najveći bazen pitke vode u RH, a to im narod neće dozvoliti. Neće im proći ovaj interesno-politički projekt. Vlasnik je suprug ministrice Burić.

25 tisuća potpisa i upita koji su upućeni premijeru govori sve, ovdje se radi o interesnim lobijima koji su protiv naroda. Ovo je kriminalan projekt, znamo tko mu je vlasnik, ali ne znamo tko je investitor. Zadnjih godinu dana smo upozoravali, a sada je narod najavio svoj dolazak u Zagreb. Bit će to borba do kraja. To je danas narod pokazao, a još je jednom postalo jasno da se narod Cetinske krajine i Dalmacije općeniti nikada ne smije podcijeniti!

Pojedinci su govorili zašto narod više vjeruje Miru Bulju nego znanstvenicima, a pogledajte jučerašnju listu od 60 relevantnih znanstvenika koji su potpisali protiv ovog projekta. Osim toga, protiv njega se izjasnila i Splitsko-makarska nadbiskupija – zaključio je Bulj.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0