Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, a izvedbom pješačkog mosta postat će njezino predvorje.


U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.

Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, a izvedbom pješačkog mosta prema tvrđavi, postat će njezino predvorje.

– Potpisivanjem ovog dodatka ugovoru Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet provedbe II. faze projekta “Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku” kao i realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna. Šibensko-kninska županija sada je spremna za nastavak provedbe ovog vrlo značajnog projekta i uređenje otočića površine 19738 metara četvornih – kazao je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja dodatka ugovoru, dodavši kako uređenje Školjića počinje uskoro.

Uređenje otoka Školjića obuhvaća čestice koje su dio značajnog krajobraza Kanal – Luka, a zaštita se odnosi na njegove prirodne značajke. Međutim kao i unutar čitavog zaštićenog područja brojni su i jednakovrijedni slojevi nastali kao posljedica ljudskog djelovanja. Na samom Školjiću nalaze se ostaci iz doba vojne uprave: bunkeri i strukture pokraj bunkera, uređenje kojih obuhvaća čišćenje i pokrivanje sigurnosnim mrežama.

Bunkeri će se osvijetliti iznutra, što će se izvana doživljavati kao ambijentalna rasvjeta. Uređenje građevnih struktura pored bunkera uključuje čišćenje i sanaciju suhozida, a pojedine od ovih ploha će se opremiti klupama i stolovima za sjedenje.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime