Podijelite

Split je u noći s utorka na srijedu doživio veliko oskvrnuće simbola grada. Netko se dosjetio naslikati svoje umjetničko djelo uljanom bojom na zidu katedrale. Tijekom jučerašnjeg dana konzervatori su prekrili zid, a već sinoć je na šperploči koja prekriva sliku na zidu osvanula nova.

Ujutro je novo umjetničko djelo prebojano brzom reakcijom gradskih službi. O ovom vandalskom činu danas je pred novinarima govorio šef splitskih konzervatora dr. Radoslav Bužančić.

– Preksinoć je uljanom bojom prefarban zid podnožja katedrale. Jedan vandalski čin koji radi veliku štetu. Očito se radi o nekom pokušaju skretanja pozornosti na nekakav aktivistički čin. Možda je netko bijesan zbog nekih navodno nereda u gradu, štekata i drugih stvari. Ne bi sad ulazio u analize ali sve što je napravljeno je jedan svojevrstan kulturni terorizam. To je nedopustivo i ne može se tolerirati, pogotovo u vrijeme kada Grad Split ipak rješava neke stvari. U vrijeme kada se dešavaju grandiozne promjene. -rekao je Radoslav Bužančić u uvodnoj izjavi.

Na upit novinara da ne vlada baš red i zakon odgovorio je:

-Gledajte, to što vi vidite jedno, a ja vidim drugo, recimo to što je Ministarstvo kulture uspjelo stvoriti pravni osnov za uređenje podruma Dioklecijanove palače je puno veće od bilo kakvog prividnog nereda. Osim toga, morate priznati da gradska uprava koja je tu godinu dana radi na sređivanju nereda. Recimo izrađena je odluka o komunalnom redu, dakle neki principi po kojima će se raditi. Gradu treba vremena. Vidim da oni rade ozbiljno i mi smo zapravo zadovoljni s naporima koje postižu. – kazao je.

Za skidanje boje s katedrale prvo će se napraviti analize i pripreme za zahvate koji će biti skupi i dugotrajni, a na upit koliko će koštati kazao je da se to teško može u ovom trenutku predvidjeti.

– Siguran sam da će policija pronaći počinitelja i da ćemo takvom vandalizmu stati na kraj. Taj čin je stvaranje velike štete društvu. – istaknuo je.

Kamere koje su mogle snimiti počinitelja nisu radile. Postavljene su ali ne po projektu po kojem su projektirane. Naveo je i da su se ovakve situacije događale ranije od provala u katedralu do ovakvih uništavanja spomenika kulturne baštine. Kaže kako takve situacije dovode do nesigurnosti i straha, što je više od vandalizma.

Smatra da se neki dugoročni problemi u Splitu rješavaju i ocijenio je da je situaciju u Splitu prilično dobra. Potvrdio je da je u kontaktu s ministarstvo i gradonačelnikom i da je ovo prikrivanje “umjetničkog djela” samo privremeno rješenje.

 Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime