Nekoliko akcija u kojima su zaplijenjene velike količine droge ili su razbijene skupine što su nesmetano djelovale godinama pokazuju da je borba protiv organiziranog kriminala prioritet Ravnateljstva policije, poručio je šef kriminalističke policije Antonio Gerovac, ističući da samo mukotrpan rad daje rezultate, prenosi HRT.

– Svaka kritika, pogotovo ako je ne samo dobronamjerna već i konstruktivna, više je nego dobrodošla i svakome pomaže da preispita svoj rad, uvidi gdje griješi i pronađe prostor za napredak. I medijska kritika je uvijek dobrodošla, ali da bi postigla svoj cilj, mora biti utemeljena na stvarnim činjenicama, a ne paušalnim ocjenama – ustvrdio je Gerovac koji je iz PNUSKOK-a na čelo hrvatske kriminalističke policije došao prije gotovo dvije godine.

A upravo je u to vrijeme, prema službenim statistikama, zabilježen najmanji broj kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti u 20-godišnjem razdoblju.

Primjerice, od 2000. do 2016. prosječno se godišnje događalo 60-ak ubojstava, a u posljednje dvije godine zabilježeno ih je najmanje otkad se vode statistike – 22 u 2018. i 30 u 2019.

O ubojstvu u Splitu

Za posljednji splitski slučaj trostrukog ubojstva, iako još nije u službenim statistikama, Gerovac kaže da ga je, prema onome što je do sada utvrđeno, bilo nemoguće prevenirati s obzirom na to da “policija nije imala nikakva pa čak ni posredna saznanja što se događalo između osoba uključenih u taj događaj”.– Zaključke o okolnostima koje su prethodile događaju ne treba donositi unaprijed i nagađati, već treba prepustiti da se one utvrde tijekom kaznenog postupka. Općenito govoreći, afektivna stanja počinitelja ili pak situacijske delikte je u pravilu nemoguće predvidjeti, a samim time ni spriječiti. Policija ne može biti u svakom trenutku u svakom domu ili u javnom prostoru kako bi spriječila takav tip tragičnih posljedica – smatra Gerovac.


1 KOMENTAR

  1. u takvu su nas državu donjeli.. pa je sve u skladu… smaos e bojim za turizam,,, jer je još samo to ostalo.. bez njega smo gotovi…

Comments are closed.