Kaštelansko Gradsko vijeće će na sjednici koja će se održati ove srijede odlučivati o prijedlogu gradonačelnika da se obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada povjeri društvu Zeleno i modro d.o.o., i to počevši od 1. veljače ove godine – stoji u priopćenju SDP-a Kaštela. U priopćenju, kojem prenosimo u cijelosti, dalje se navodi:

“Da bi moglo obavljati tu uslugu Zeleno i modro se obvezalo plaćati najam triju vozila za prikupljanje i prijevoz otpada po ukupnoj cijeni od 1.250.000 kuna godišnje što iznosi više od 100.000 kuna mjesečno samo za najam vozila.

Sasvim je jasno da se radi o ekstremno visokoj cijeni, ali jednako kao i sama cijena sporno je i to što se Zeleno i modro obvezalo plaćati tu cijenu i prije no što im je povjereno obavljanje usluge prikupljanja otpada, kao da su bili unaprijed znali kakvu će odluku Gradsko vijeće donijeti u srijedu.

Međutim, najspornija okolnost u svemu je što Zeleno i modro nije niti upisano u očevidnik prijevoznika otpada kojega vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje da predmetnu uslugu mogu obavljati samo one pravne osobe koje su upisane u očevidnik prijevoznika otpada, a za one koji tu uslugu obavljaju bez upisa propisuje novčanu kaznu u iznosu od 150.000 do 400.000 kuna. Pored toga Zeleno i modro d.o.o će upravljati ilegalnim reciklažnim dvorištem, i to bez odgovarajuće dozvole za gospodarenje otpadom koji će prikupljati u tome reciklažnom dvorištu.

Otpad će prikupljati ‘na crno’

Dakle, prema ovom prijedlogu gradonačelnika, Grad Kaštela će uslugu prikupljanja otpada povjeriti društvu koje ne ispunjava osnovne zakonske uvjete za obavljanje te usluge.
Drugim riječima, Zeleno i modro će u Kaštelima prikupljati otpad ‘na crno’.

Sve navedeno je samo dijelić priče o nezakonitostima po pitanju gospodarenja otpadom u Kaštelima jer djelovanje samog Grada Kaštela je toliko neusklađeno sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom da se slobodno može reći kako Grad ne čini gotovo ništa na sprječavanju i smanjenju štetnog djelovanja otpada na zdravlje svojih građana”, stoji na kraju priopćenja koje potpisuje Dražen Đaković, predsjednik SDP-a Kaštela.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime