Satelitska mjerenja otkrila: More je puno hladnije nego lani u isto vrijeme, iznimka je područje od Makarske do Mljeta

Lani je u ovo vrijeme mogla započeti sezona kupanja, a ove godine na takve ćemo temperature vjerojatno morati pričati još nekoliko tjedana

Odstupanje površinske temperature mora od prosjeka 21.4.2019. (Adriatic Forecastin System)

Satelitska mjerenja površinske temperature mora pokazuju da je Jadransko more danas najhladnije na Kvarneru, osobito između Krka i Cresa. Ovakva situacija nije rijetkost jer je upravo na spomenutom području bura najčešća, a bura je najefikasniji rashlađivač mora.


S druge strane, nekoliko je područja gdje je more doseglo 17°C. Prvo, to je dio crnogorske i albanske obale, te talijanski dio obale južnije od poluotoka Gargana. U Hrvatskoj je more najtoplije na potezu od Makarske do preko Pelješca do Mljeta.

Površinske temperature mora 21.4.2019. (Adriatic Forecastin System)

Adriatic Forecasting System nudi i prikaz temperaturni odstupanja površine mora od prosjeka. Oko 2/3 površine Jadrana je hladnije od prosjeka. Manji dio je u prosjeku, a manje od 10 posto površine je područje koje je toplije od prosjeka, a to su okolica Venecije i naš dio Jadrana između Makarske i Pelješca, no i tu je odstupanje manje od 1°C.

Zanimljivo je da je posljednja dekada lanjskog travnja donijela temperature mora u Dalmaciji od 20°C pa čak i malo više. Tako je u isto vrijeme lani mogla započeti sezona kupanja, a ove godine na takve ćemo temperature vjerojatno morati pričati još nekoliko tjedana. Visokim temperaturama lani je najviše pogodovala topla zima, a ove zime i prvog dijela proljeća bilo je dosta bure što je rashladilo more.

Odstupanje površinske temperature mora od prosjeka 21.4.2019. (Adriatic Forecastin System)
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime