Sajam Anuga u Kölnu odlična prilika za promociju izvoza

Ove godine na sajmu izlaže gotovo 7.600 izlagača iz 106 zemalja, a u pet dana održavanja se očekuje oko 165.000 posjetitelja


Foto: HGK

Dvanaest hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore po sedmi put za redom izlaže na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Anuga koji se održava od 5. do 9. listopada u Kölnu.


– U Njemačku smo prošle godine izvezli poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 157 milijuna eura, a uvezli smo 457 milijuna. Takvi proizvodi čine tek 8 posto našeg ukupne robne razmjene s Njemačkom pa je potencijal za rast velik. Zato HGK kontinuirano pomaže promociju hrvatskih tvrtki iz poljoprivredno-prehrambene branše na sajmovima poput ovog – istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Vinkovačka tvrtka Pekar je jedan od domaćih izlagača, a njen direktor prodaje Domagoj Radić ističe da već godinama rade na kvaliteti proizvoda i budno prate zahtjeve tržišta.

– Godišnje isporučimo robu za oko 250 kupaca, od najmanjih do najvećih. Kako smo ostvarili suradnju i sa inozemstvom, naročito sa Njemačkom i Austrijom, ne čudi činjenica da smo aktivni na mnogim sajmovima diljem Europe. Puno ulažemo u marketing i promidžbu, tako da su sajmovi logičan slijed naših aktivnosti. Želimo da nas kupci i potencijalni partneri upoznaju, a također i mi želimo upoznati druge tvrtke i proširiti vidike. Sajmovi su odlična prilika za to i mi se rado odazivamo – izjavio je Radić, dodavši da su i do sada imali uspješne suradnje sklopljene baš na sajmovima.

Jedan od izlagača je i Varžak Med koji će na sajmu predstaviti novu liniju hrvatskog premium meda pod nazivom Mediterra Hr. Direktorica Renata Varžak ga opisuje kao sinergiju prirode, čovjeka i njihovog 25-godišnjeg iskustva u proizvodnji mednih delicija.

– Smatramo da upravo kvalitetan premium proizvod kao što je Mediterra može biti iskorak prema novim tržištima jer nosi poruku hrvatske kvalitete – naglašava Varžak, uz napomenu da je ulazak Hrvatske u EU donio puno dobrog pčelarima budući da su njihovi proizvodi životinjskog porijekla prije prolazili dosta zahtjevne birokratske procedure.

– Sada imamo otvoreno cijelo EU tržište, a to je potencijal koji moramo iskoristiti. Mi kao tvrtka duži niz godina izvozimo svoje proizvode diljem Unije, ali i u BiH i Švicarsku. Anuga je sajam koji pruža odličnu priliku da potencijalnim poslovnim partnerima predstavimo svoje kapitalizirano iskustvo u pčelarskoj branši – zaključuje Renata Varžak.

Ove godine na sajmu izlaže gotovo 7.600 izlagača iz 106 zemalja, a u pet dana održavanja se očekuje oko 165.000 posjetitelja, izvjestila je Hrvatska gospodarska komora.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime