Od početka mandata 20 saborskih zastupnika promijenilo je stranački dres. Najviše je profitirao saborski klub Milana Bandića.

Posljednja mu je pristupila Milanka Opačić pa je tako Bandićev klub od jednog zastupnika s početka mandata skočio na njih jedanaest. Za njezine bivše kolege to je dokaz kako je prešla vladajućima, bez obzira na njezina opravdanja.

U kuloarima se priča kako bi Klub Milana Bandića uskoro mogao narasti na 15 zastupnika. Promjena dresova i transferi nisu novost na političkoj sceni, no ovaj saziv oborio je rekord u broju pretrčavanja.

SDP izgubio sedam zastupnika

Najviše zastupnika, njih sedam, izgubio je SDP. Očekuje se njihovo daljnje osipanje. Odmah nakon izbora napustio ih je Tomislav Žagar, koji od tada djeluje kao nezavisan zastupnik unutar Kluba Mosta. SDP je potom napustio Tomislav Saucha pod teretom optužbi da je u mandatu Zorana Milanovića, kao predstojnik njegova ureda, krivotvorio naloge za službena putovanja. Iako je govorio da se želi vratiti u SDP kad dokaže nevinost, koji mjesec kasnije glasao je protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića i tako službeno posao dio vladajuće većine. Sad je nezavisni zastupnik unutar kluba HNS-a.

Mirando Mrsić je izbačen iz SDP-a, ali je nastavio djelovati kao nezavisni zastupnik i osnovao svoju stranku. Nezadovoljan načinom na koji Davor Bernardić vodi SDP taj brod napustio je Zdravko Ronko, koji se prvi od bivših SDP-ovaca pridružio Bandićevu klubu. Stranku su napustili i Bojan Glavašević te Mario Habek. I dok Glavašević gradi novu političku platformu, Habek je još jedan od zastupnika za kojeg se nagađa da bi mogao pojačati Klub Milana Bandića. Na posljednjem glasovanju u Saboru, prije mini odmora, Habek je čuvao kvorum vladajućima. Na početku mandata u Bandićev klub prešao je Kažimir Varda, koji je u Sabor ušao na listi HSU-a u koaliciji sa SDP-om. Nakon razlaza sa strankom Promijenimo Hrvatsku, Ivica Mišić je također otišao u saborski klub zagrebačkoga gradonačelnika.

Nove stranke i neovisni

Bruna Esih je okrenula leđa vladajućoj većini zbog neslaganja s politikom Andreja Plenkovića, a Zlatko Hasanbegović je isključen iz HDZ-a nakon kandidature na zagrebačkim izborima na listi Brune Esih. Osnovali su stranku Neovisni za Hrvatsku.

Odlukom da HNS ide u koaliciju s HDZ-om raskolili su se narodnjaci. Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić ostali su u oporbi i osnovali Glas.

HNS je nedavno ostao bez Marije Puh koja je pretrčala Bandiću.

Živi zid napustili su Hrvoje Runtić, koji je prešao Mostu, te Marin Škibola, koji je ostao nezavisni, a tvrdi da Bandiću ne ide.

S Mostom su se razišli Vlaho Orepić, koji želi osnovati stranku, i Marko Vučetić, koji je nezavisni.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime