ROŠADA MEDICINSKIH SESTRA: “Imamo grč u želucu od pomisli da možemo završiti na mjestu pacijenata”

"I sama pomisao da ulaziš u tako nešto gdje možeš i sam izgubiti glavu i završiti na tom istom mjestu je stresno"


Liječnicima bi rad bio gotovo nemoguć bez asistencije medicinskih sestara kojih je i prije pandemije nedostajalo zbog odlaska na unosniji rad u inozemstvo.


Kako je KB Dubrava postao Covid centar, slijedi i velika rošada sestara.

Šetnja na svježem zraku prije odlaska na smjenu u Covid bolnicu Matejeva je rutina već dva tjedna. Iako se dobrovoljno javio za rad s najtežim pacijentima, u početku mu nije bilo svejedno.

– I sama pomisao da ulaziš u tako nešto gdje možeš i sam izgubiti glavu i završiti na tom istom mjestu gdje taj pacijent leži dosta je stresno i imamo baš grč svi u želucu od te pomisli – ispričao je Matej Beroš za RTL.

Pacijentima je puno teže kaže, pa im je, s kolegama dobrovoljcima osmislio poseban pristup.

– U strahu su. Sama pomisao da si u doticaju s koronom i onda mi još dođemo ovako obučeni, pa smo ih pokušali kroz neku pjesmu i neku zafrkanciju opustiti, to je ispalo ovako simpatično – pojasnio je Matej.

Sljedeći tjedan će im pomoći kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica. Svaki će bolnički centar u Dubravu poslati po sedam posto svojih medicinskih sestara i tehničara, a Dubrava će im uzvratiti dijelom svog osoblja.

Tako će sljedećih dana iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara.

– Ono što nam je bio cilj je da medicinske sestre rade u timovima. Znači da tim kad dođe iz jedne ustanove da dođe u timu od 25 medicinskih sestara gdje će raditi u jednom odjelu u KB Dubravi – izjavio je koordinator za sestrinstvo Mario Gazić.

Zagreb će tako funkcionirati kao jedna velika bolnica, a slično će biti i s ostalim bolničkim centrima u zemlji.

– Medicinske sestre su četiri sata unutra, četiri sata se odmaraju vani, tako da kadrovi su potrebni u duplo većem broju, a sam KB Dubrava i rad u KB Dubrava je izuzetno zahtjevan i izuzetno troši više medicinskog kadra.

Sve to dobro zna i Matej, a kolegama koji će mu se uskoro pridružiti poručuje da se ne trebaju bojati i da daju sve od sebe, jer ovo je sad poziv gdje se moraju pokazati i dati svoj maksimum kako bi pomogli tim ljudima.

A kako bi pomogli sestrama i tehničarima, sindikati će se pokušati izboriti da im vrijeme provedeno s covid pacijentima bude priznato kao beneficirani radni staž.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
4
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime