Morsko stvorenje veličine desetak centimetara, a izgledom podsjeća na školjku, hobotnicu, pa čak i ribu, pronađen je u lučici na splitskom Spinutu. Fotografije argonauta zabilježio je Martonio Paleka, a sve to uz veliko iznenađenje građana koji su se tu našli jer se radi o vrlo rijetkoj morskoj vrsti.

Vrsta posebna po neobičnom parenju

Argonauti su skupina pelagičkih hobotnica. Njihova struktura nema plinovite komore prisutne u komorama školjaka nautilusa, već se njihova komora puni zarobljenim površinskim zrakom kojim održavaju uzgon.

Oni također imaju vrlo neobičan način parenja. Jedna su od rijetkih vrsta u životinjskom svijetu čije se muško spolovilo može odvojiti od ostatka tijela i sa ženkom pariti samostalno. Zanimljivo, tijekom znanstvenih istraživanja, pretpostavljalo se kako je upravo muško spolovilo u tijelu ženke parazit, a tu tvrdnju je tek početkom 19 stoljeća pobio biolog Jeanne Villepreux-Power koji je imao priliku promatrati parenje argonauta.

Argonauti se nalaze u tropskim i suptropskim morima diljem svijeta; oni žive u otvorenom oceanu, tj. oni su pelagični. Za razliku od većine hobotnica, argonauti žive blizu površine mora, a ne na morskom dnu.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime