RIJEŠITE SE STRESA Za to je najbolji odlazak u finsku saunu

Usto, finska sauna potiče dublji i okrepljujući san, a prema nekim istraživanjima može poboljšati rad srčanog i krvožilnog sustava


Foto: Damir Žižić

Hladno, zimsko vrijeme savršeno je za aktivnosti kojima ćemo ugrijati duh i tijelo, a jedna od njih je zasigurno sauna. Redovitim odlascima u saunu možemo učiniti mnogo za naše zdravlje, a ona se ponajprije smatra ljekovitom zbog svog detoksicirajućeg utjecaja na kožu i tijelo.


Korak dalje, u skladu sa svjetskim trendovima, otišla je dobro znana ekipa iz Katrana, koja iznova iznenađuje i ovog puta predstavlja finsku saunu, u Zagrebu.

Podsjetimo, finska sauna je najpopularniji izvoz iz te zemlje, koji ju prakticiraju kao zdravu naviku tisućama godina, a koliko je od značaja govori i podatak da ju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine.

Čišćenje organizma od toksina

Tradicionalno, Finci saune smatraju veoma važnima u donošenju mnogih odluka te kod povezivanja s bliskim osobama u njihovome životu, a zanimljiv je podatak kako se u Finskoj važne poslovne odluke češće donose u sauni nego na sastancima. Osim zbog hladnog vremena, Finci preferiraju saune radi njihovog blagotvornog djelovanja na smanjenje stresa i čišćenje organizma od toksina.

Naime, finska sauna ima najveći učinak u borbi protiv stresa te se preporuča svima, koji svojim boravkom u sauni žele posvetiti vrijeme svojoj ukupnoj dobrobiti zdravlja i relaksaciji duha i tijela. Nakon napornog poslovnog dana, sauna je idealan način opuštanja, relaksacije i punjenja baterija.

Jedan od razloga zašto su Finci godinama među top 5 najsretnijih zemalja na svijetu nesumnjivo je činjenica da redovito koriste saunu, nakon koje se osjećaju opušteno i zadovoljno.Protiv gripe i prehlade

Sauna potiče dublji i okrepljujući san, a prema nekim istraživanjima može poboljšati rad srčanog i krvožilnog sustava.

Također, smanjuje obolijevanja od gripe i prehlade – istraživanja pokazuju da redoviti odlasci u saunu smanjuju podložnost prehladama i gripama za čak 30%, a njezina visoka temperatura dokazano ubija i Covid 19. Ostale prednosti saune uključuju poboljšanje cirkulacije i izgleda kože – zbog bolje cirkulacije i koža će izgledati bolje jer će svaka stanica u tijelu dobiti potrebne hranjive tvari i kisik. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime