[K]renete li istraživati internet u nadi da ćete u vašoj okolici, posebice u Splitu, pronaći restoran zdrave hrane nećete se puno usrećiti. Ponuda je slaba, što je za sportaše, rekreativce i sve one koji paze na kalorijski unos razočaravajuće. Zamislite kako je tek onima koji su tek krenuli paziti na svoje zdravlje. Ima li za njih išta zgorega od poziva u restoran dok su na dijeti? Danima, tjednima, možda i mjesecima pokušavaju se pridržavati pravila, kada, koliko i što jesti, a onda se odjednom moraju suočiti s pozivom u restoran, možda upravo onaj sa sjajnim desertima.
Upitnici su nad glavom. Postavljaju se razna pitanja: Kako uživati bez grižnje savjesti? Kako preživjeti? Što ako pojedem više od dozvoljenog?
Međutim, Splićani i posjetitelji mogu odahnuti.U City Center-u One, na prvoj etaži nalazi se novi restoran zdrave hrane - fitFOODIE. Sada bez grižnje savjesti možete pojesti različita slatka i slana jela uz uvid u nutritivnu vrijednost svakog obroka, tako da svatko tko pazi na svoju prehranu može znati što je unio u svoje tijelo.
Partneri Dajana Ćurak, magistra kineziologije i Josip Vidaković, magistar ekonomije, koji je u sportu od svoje četvrte godine u gradu podno Marjana početkom rujna otvorili su fitFOODIE. Nakon tri i pol mjeseca rada, porazgovarali smo s Dajanom i Josipom koji su nam otkrili sve - od ideje do realizacije, ali i planove za budućnosti.
Ideja začetnica je bila otvoriti mjesto gdje ljudi mogu pojesti nešto zdravo, kvalitetno, nutritivno bogato, a istovremeno ukusno i vizualno reprezentativno.
Naši sugovornici zajedno su šest godina, a spojila ih je ljubav prema fitnessu.
- Ljubav prema treniranju i zdravom načinu života uz sebe veže ljubav prema hrani i pripremi obroka. To je po našem mišljenju neodvojivo. Strast prema kuhanju dovela nas je do ideje otvaranja našeg prvog restorana zdrave hrane fitFOODIE - otvoreno će Dajana i Josip.
Iako mnoštvo misli da je zdrava prehrana jednolična, neukusna i dosadna - oni su svojim trudom i radom na meniju kroz pet mjeseci dokazali sve suprotno
Iako mnoštvo misli da je zdrava prehrana jednolična, neukusna i dosadna - oni su svojim trudom i radom na meniju kroz pet mjeseci dokazali sve suprotno. Možete uživati u proteinskim palačinkama na više načina, ili pak tortiljama ili shake-u. Za svakog po nešto.
- Sama sam kroz svoj stil života, fakultet i treninge tražila načine kako da jedem zdravo, a da mi ne dosadi i da postižem željene fitness rezultate. Istraživala sam jela i spoznala da uisitinu volim kuhati i pripremati slastice. Spontano su se počeli stvarati moji recepti koje sam počela objavljivati i na Instagramu zajedno uz treninge. Spletom životnih okolnosti Josip i ja preselili smo se u Zagreb. Nakon godinu i pol dana vratili smo se u Split s idejom otvaranja restorana zdrave prehrane i danas smo ponosni vlasnici fitFOODIE-a - priča nam Dajana.
Kako to obično biva, život piše priče dok mi planiramo. O razlozima odlaska u Zagreb i što im je godinu i osam mjeseci dugo iskustvo života u Zagrebu donijelo priča nam Josip:
- Od svoje četvrte godine sam u sportu. Najprije sam trenirao gimnastiku, potom rukomet i trenirao u teretani. Radio sam u teretani, a za vrijeme studija zaposlio sam se u sportskoj trgovini Decathlon što je bila prekretnica koja je napravila strahoviti odmah po pitanju mog razmišljanja u poslovanju. Završetkom studiranja i stečenim zvanjem stručnog specijalista ekonomije, sada magistra, otvorila mi se prilika za odlazak u Zagreb i biti dio tima u Decathlonu tamo gdje sam radio kao voditelj odjela fitnessa. Spoj ljudi koje sam upoznao u Splitu, a i u Zagrebu, mi je pomogao da neke poslovne aspekte sagledam i na malo drugačije načine i da napredujem u tom pogledu, što mi je dalo dodatnu dozu hrabrosti za pokretanje vlastitog biznisa - dodaje Josip.
Ulaskom u srž razgovora dolazimo i do glavnog pitanja odnosno kako se 'rodila' ideja za pokretanjem restorana zdrave prehrane?
- Ideja je začeta pretprošlu godinu za vrijeme novogodišnjih blagdana, kada se kako svi već znamo, opustimo u jelu. Ulaskom u novu godinu, krećemo paziti što jedemo. Tako smo jednom prilikom, u razgovoru s mojim bratom došli do zaključka da bi bilo super kad bi restorani i slastičarnice u kojima i sami jedemo imali uvid u nutritivnu vrijednost obroka. Tako da bismo znali koliko kalorija ima određeni obrok ili slastica te kako bismo tu vrijednost mogli uvrstiti u plan prehrane s ciljem postizanja rezultata bez rigoroznih odricanja. Znamo za par ugostiteljskih objekata u RH koji vrše samo dostavu hrane, ali ne i objekt u kojem osoba može doći i pojesti hranu koja je ukusna i vizualno reprezentativna, 'Instagramična', nutritivno bogata i kvalitetna, a da im za svaki obrok piše koliko ima kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata - dodaju.
Društvene mreže (posebice Instagram) pomogli su im da se povežu s ljudima i stvaraju nova prijateljstva i poznanstva. Neizostavno je bilo upitati za poznanstvo s poznatom osobnom trenericom Martinom Boščić poznatija kao Martina Boss.
- Martina je jedna predivna osoba koja nam je velika podrška od trenutka kada je čula za cijelu ideju. Bez riječi je došla i na otvorenje kako bi nas podržala i u tom aspektu, zbog čega smo joj oboje neizmjerno zahvalni. Za nju samo riječi hvale uvijek, jedna divna osoba velikog srca.
S ponosom smo kao ambasadoricu fitFOODIE-a odabrali moju kolegicu i našu prijateljicu Renatu Lovrinčević Buljan. Još jedna divna osoba, odlična trenerica i konstantna motivacija svima za vođenje zdravog načina života - priča nam Dajana.
Koliko je teško za Dajanu palo preseljenje u Zagreb?
- Niti jedna promjena nije lagana i uvijek je to neki blagi šok, ali ovisi kako mi to sebi predstavimo u glavi. Svakako, ponekad nam je jednostavno potreban odmak od svakodnevice da bismo malo bolje uvidjeli neke stvari i počeli malo drugačije razmišljati. Mislim da mi je u tome preseljenje najviše pomoglo i da sam imala dodatnu priliku i dobre okolnosti za rad na sebi.
Ime objekta, odabir lokacije i osoblja, meni...
- Ideja o restoranu zdrave hrane je stvorena 2. siječnja 2022. , a otvorili smo vrata fitFOODIE-a 3. rujna. Dakle, devet mjeseci turbo rada. Prvo se rodilo ime, te odmah potom logo. Budući da je to nešto što je prvo nastalo, nisam htjela kasnije mijenjati, htjela sam da ostane ona prvotna inačica zauvijek. Samo kreiranje menija je trajalo oko 5 mjeseci i to mi je donijelo najviše stresa budući da sam veliki perfekcionist i sebi najveći kritičar, a željela sam da sve bude baš kako treba. Proteinske palačinke su trebale biti glavnina svega, ali su ljudi baš super reagirali na "slanu" ponudu, stoga smo i taj dio proširili nedavno.
U ponudi imamo oko 35 obroka - američke proteinske palačinke, rolane proteinske palačinke i mini proteinske palačinke. Smoothie napitke, zobene kaše, rižin griz i slana ponuda. Sokove, kava i proteinske krafnice i kolače...
Cijeli meni možete vidjeti OVDJE.
Vratimo li se na početak i problem s kojim se zasigurno suočavaju svi koji paze na prehranu, odnosno nutritivne vrijednosti obroka u restoranima, trgovinama, slastičarnicama....Kako funkcionira pregled nutritivne vrijednosti obroka pripremljenog u vašem restoranu?
- U jelovniku su izražene kalorijske vrijednosti i makronutrijenti za sve obroke, što je od koristi onima koji si prate točan unos hrane u tijelo, ali i za one znatiželjne koji samo žele pogledati koliko neko jelo ima kalorija.
Sigurni su bili da će prvi njihov restoran zdrave hrane biti u Splitu, a otkrivaju nam da im je u planu otvorenje još poslovnica.
- Ljudi prepoznaju naš rad i imamo mnogo pozitivnih povratnih informacija od kupaca. Dolaze nam kako rekreativci, tako i profesionalni sportaši, obitelji s djecom, mlađi i stariji. Ali, to nam je super jer apsolutno svi trebaju paziti na svoje zdravlje i kako se hrane. Stoga, u fitFOODIE su svi dobrodošli!
Sada, nakon više od četiri mjeseca rada, možete li kazati da ste zadovoljni?
- I više smo nego zadovoljni. Jako smo sretni što su ljudi ovako lijepo reagirali i što im se sviđa cijeli koncept. Težimo iz dana u dan napredovati i biti još bolji, a što vas sve čeka u budućnosti - tek ćete vidjeti!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.