Građani Supetra na otoku Braču jučer su se na referendumu izjašnjavali o rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike oko zatvaranja jednog od dvaju bračkih deponija i preusmjeravanju kompletnog otočnog otpada upravo u Supetar. Referendum nije prošao jer izlaznost nije bila veća od 50 posto.

Na nedjeljni referendum izašlo je 1966 birača od ukupno 4198 upisanih na biračkom popisu.

Iako je izlaznost bila 47 posto, nedovoljno da referendum bude valjan, od onih koji su izašli na njega, 99 posto je bilo protiv odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Supetar je ranije pokrenuo i ustavnu tužbu protiv odluke ministra Tomislava Ćorića da se zatvori niz deponija i smeće odlaže na onom koje pripada Supetru, javlja N1.

Svim su se silama ujedinjeni supetarski gradski vijećnici potrudili građane pozvati na referendum.

U Supetru su računali kako će svoj deponij zatvoriti i sanirati, ishodili su građevinsku dozvolu, te čekaju samo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da bi dovršili sanaciju. Ministrova odluka im je zato potpuno poremetila planove.

Šok odlukom iz Zagreba bio je toliki da su čak i lokalni HDZ-ovci sami inicirali referendum protiv odluke ministra iz vlastitih redova.

“Ja ne bih rekla da smo baš išli kontra ministra, ova situacija na lokalnoj razini nije kontra Vlade ili ministra, zapravo zastupamo ljude”, smatra HDZ-ova gradska vijećnica Danica Baričević.

A to su ljudi koji se bave turizmom i poljoprivredom i kojima je gomilanje otpada u neposrednoj blizini direktan udar na egzistenciju.

Gradonačelnica Supetra tvrdi kako je ovo samo početak pobune protiv Ćorićeva plana, nakon što je bila na sastanku Udruge gradova  uvjerava da će svoj glas podići i brojni drugi gradonačelnici.

“Ja smatram kada krenu inspekcije na teren, kad krenu kontrolirati stanje, da će nezadovoljstvo biti puno šire. Mi smo pokrenuli ustavnu tužbu protiv ove odluke i znam da je to isto napravio gradonačelnik Biograda na Moru”, kaže SDP-ova Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Vladimira Mascarell iz udruge Za naš Supetar uvjerena je da smeće neće doći u Supetar neovisno o ishodu referenduma, piše N1.

“Ministar nas ne može ignorirati, sa smećem se bavi jedinica lokalne samouprave, ministar može zatvoriti neko odlagalište koje ne valja, ali ne može nikoga natjerati da primi tuđe smeće.”

IIstiče da u Hrvatskoj imamo potpuno obrnuti koncept na državnoj razini koji ne odvaja otpad, a na lokalnoj se odvaja. “I mi se slažemo, želimo odvajati, ali čekamo kante dvije godine jer Ministarstvo ulaže novac u centre za odlaganje otpada koji su negdje u zraku.

Mi ni danas nemamo prostora za cjelokupni otpad Brača, imamo kapacitete za Supetar i to još četiri godine. Ako uspijemo dobiti kante za odvojeno prikupljanje možda ćemo moći produžiti vijek odlagališta. Neka nam daju 40 milijuna koje kasne za sanaciju našeg odlagališta i kante za prikupljeno odvajanje otpada”, poručuje Mascarell.

Još je jednom istaknula da neovisno o referendumu nitko iz države ne može osporiti odluku Gradskog vijeća jer nemaju takvu zakonsku mogućnost i podsjetila da je Supetar podnio ustavnu tužbu na odluku ministra jer smatraju da je protuustavna. “Pitanje otpada je nešto o čemu samo mi možemo odlučivati”, zaključila je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime