Tajna ovog recepta je u tome da grah namočite preko noći dan prije pripreme kako biste izbjegli nadutost.
Za pripremu grah variva trebat će vam oko 2 sata, te sljedeći sastojci:
- 500 g graha
- 300 ml vode
- 4 mrkve
- 2 žlice brašna
- 1 luk
- pola korijena celera, korijen peršina
- sol, papar, lovor
- vegeta, mljevena crvena paprika, ulje
Grah namočite preko noći. Procijedite grah, te ga stavite u lonac kuhati. Vode stavite toliko da prekrije grah.
Grah kuhajte najmanje 2 sata a znat ćete da je grah gotov kada postane mekan, savjetuje Mamin kutak.
Pola sata prije kraja u lonac dodajte mrkvu koju ste narezali na kolutiće te celer i korijen peršina. U drugoj posudi zagrijte ulje, te na ulju dinstajte luk dok ne poprimi žutu boju.
Dodajte brašno i mljevenu crvenu papriku te podlijevajte s malo vode. Miješajte dok zaprška ne bude gusta. Zapršku dodajte u lonac s grahom i pustite da prokuha. Često mješajte za to vrijeme. U ovom koraku možete dodati začina po želji.
Prema željama ukućana tijekom kuhanja graha možete dodati i suha rebra, kobasice ili neko drugo meso ili slaninu.
Image by KamranAydinov on Freepik