Pozornost splitske javnosti početkom godine dobila je priča o “Zelenoj gerili” koja se pohvalila da sadi sadnice na Marjanu “u dišpet onima koji bi na Marjanu gradili, a ne sadili”.

Takvu su akciju komentirali iz Javne ustanove Park-šuma Marjan.

Sađenje po elaboratu

“JU PŠM podržava pošumljavanje Marjana i dijeli zabrinutost građana zbog ogromnog kašnjenja u donošenju plana pošumljavanja, no ne možemo podržati “gerilsko” postavljanje sadnica.

Sađenje se, baš kao i sječa, mora vršiti po elaboratu i uz licencirane stručnjake. Tijekom protekle godine, na svim tribinama, dovoljno je puta spomenut višedesetljetni izostanak pravodobne sječe, kao i ponavljane izjave svjedoka koji su isticali da se jednom izraslo stablo, zbog reakcije javnosti, nitko nije usudio sjeći, niti po planu.

Gerilski nestručno postavljene sadnice na pogrešnim mjestima mogu donijeti višestruku štetu. Osim što nestručni zahvati mogu bespotrebno uništiti baš te mladice, te zbog pogrešne lokacije, neplanskog izbora prouzročiti kasnije vađenje istih ili se naći na trasama eventualnih novih koridora u još uvijek nezavršenoj sanaciji, izostala bi i briga o njihovom razvoju.

Povreda zakona, opasnost za osobnu sigurnost…

Većina stabala nadživi onoga tko ga je zasadio, tako da je utjecaj odluke što i gdje posaditi dalekosežan za sve.Dakako, osim povrede zakona, noćno postavljanje nosi i sigurnosne rizike sudionicima takve akcije.

Poznato je da je JU PŠM skupu stručnjaka u “Povjerenstvu za Marjan” još proljetos proslijedila prve ponude Hrvatskog šumarskog instituta, koji su zbog izostanka reakcije Povjerenstva prvo povukli svog predstavnika, dr. Perneka, pa jesenas, u “iznenadnom obratu situacije”, sklopili Ugovor s Gradom koji u sklopu sanacije predviđa plan stručnog pošumljavanja.

Iako JU PŠM ni u jednom trenutku, nažalost, nije uključena u proces donošenja, niti su nam poznati elementi Ugovora HŠI i Grada, priželjkujemo što skorije i stručno odrađeno pošumljavanje, te, iako s građanima dijelimo nezadovoljstvo netransparentnim i sporim procesom, pozivamo vas da nestrpljivošću ili željom za samoisticanjem “gerilskim sadnjama” ne učinite veću štetu od koristi.

Poštujmo stabla kao što i zaslužuju, kao živa bića koja činom sadnje traže i brigu i imaju svoja prava” – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, Damir Grubšić.

“Netko drugi radi vaš posao dok vi ne smijete”

Na društvenim se mrežama razvila živa rasprava vezano uz ovu objavu.

“Zar ovo nije za vas dobitna kombinacija u situaciji kada vi ne možete saditi zbog ogromnog kašnjenja u donošenju plana pošumljavanja? Netko drugi radi vaš posao dok vi ne smijete. A šanse da će sadnja autohtonih vrsta naštetiti šumi i nisu baš velike čak i ako neće ići kao po vašem planu” – komentirali su Zeleni koraci.

“Sve smo gore naveli, nema dobitne kombinacije ako iste kasnije bude trebalo vaditi ili budu pregusto postavljene ili budu pogrešne vrste na pogrešnom mjestu … ali podržavamo svaku aktivnost koja će ubrzati planski, stručan i transparentno usvojen početak kontrolirane obnove šume.” – odgovorili su iz JU.

VEZANI SADRŽAJ:

“Da su tako moj pradida i dida čekali da se donesu planovi Marjan bi još bija golet. No da se obazrem tren na Doček Nove godine na Vidilici… S obzirom na veliki broj pirotehnike na dočeku na Vidilici, pobrinite se da postoji dežuran požarni nadzor u slučaju kao što je bilo za Doček prije neki dan. Srićom, zvali smo vatrogasce, a plamen koji je buknuo smo sa svime šta smo imali zalijevali, je da je bio alkohol, ali smo plamen uspili ugasit, a vatrogasci su dovršili stručno svoj dio kao i uvijek” – komentirala je jedna Splićanka.

“Poštovana gđo,
upoznati smo s Vašom intervencijom i u ime svih prijatelja Marjana zahvaljujemo. Tijekom novogodišnje noći smo imali pojačane ophodnje, ali očito ne možemo biti na svim mjestima. Još jednom Vam hvala na opažanju i reakciji.

Što se tiče sadnje, obrazložili smo zbog čega se ne možemo suglasiti s gerilskim akcijama, a kao i Vi, i mnogi drugi, nezadovoljni smo netransparentnošću i sporošću procesa koji su u tijeku” – stoji u odgovoru JU.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

  1. Bit će kmečanja kada uslijede kaznene prijave i kazne za “nestručno sađenje”. Najgore je kada “splićani” umisle kako su najpametniji… jadno. Nigdje vas nema kada treba raditi (timbrati kartelu na Marjanau). Bitno je da ste se naslikavali na Prvoj vodi.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime