U Istri su do 14. travnja zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Iako u Dalmaciji još uvijek nema zaraženih, na isto se odlučio i Primošten. Ugostitelji upozoravaju da im već sada prijeti krah poslovanja i od države očekuju hitne mjere za očuvanje radnih mjesta.
"Ugostiteljski objekti svih kategorija prekidaju rad do 14. travnja. Izuzimaju se dostava hrane te rad pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti", rekao je za Dnevnik Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.
Na isti potez odlučio se i Primošten. Ako će to zaustaviti širenje epidemije, na to su spremni i u ostatku Hrvatske.
"Dva tjedna zatvaranja restorana ne bi značilo apsolutno ništa za posao, a jako je bitno i zbog samih naših radnika unutra, ali i nas samih da se možda i zatvori sve. Dva tjedno to istrpimo sve i onda krenemo dalje", rekla je Sandra Tahirović, vlasnica restorana.
U petak je u Hrvatskoj po deseti put počela manifestacija Tjedan restorana. Za sto kuna nudi se predjelo, glavno jelo i desert. No interes je ove godine jako slab.
"Mi smo do sad imali pedeset posto otkazanih rezervacija. Neki još uvijek nisu otkazali, ali su prebacili svoja mjesta van", rekla je Jelena Tabak iz Udruženje ugostitelja Split.
Manji prihod u predsezoni ugostiteljima je već stvorio probleme.
"Morate uzeti u obzir da je situacija već sad kataklizmična, da je već nekim objektima prijeti stečaj ili bankrot. Sad smo u situaciji kad smo očekivali da će krenuti prihod. To se nije dogodilo i sad je već situacija katastrofalna", rekla je Tabak za Dnevnik.
Vladi je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, predložio sljedeće poteze: "Da se krene sa odgađanjem svih ovih doprinosa, davanja i ostalih parafiskalnih nameta u što dužem periodu da se pomogne gospodarstvu. Bez zadržavanja likvidnosti ne možete sačuvati ni radnu snagu jer nama je u ukupnoj bilaci poslovanja preko 40 posto trošak radne snage."
Predlažu i uvođenje vaučera za dostavu hrane kojima bi starije građane potaknuli da ostanu u svojim kućama.