RADOVI U SINJSKOJ KRAJINI Pošumljavanje Kave i Brnaške glavice

Mještani se nadaju da će Hrvatske šume u ljetnim mjesecima voditi brigu


Hrvatske šume, Podružnica Split, Šumarija Sinj provodi radove pošumljavanja bivšeg kamenoloma u Brnazama – Kave i Brnaške glavice, predjela koji je obuhvaćen Gospodarskom jedinicom ‘Čemernica’. Planom gospodarenja, planirano je pošumljavanje na površini od 3 hektra, izvijestili su iz Hrvatskih šuma, prenosi Ferata.


S obzirom da je riječ o prostoru koji je desetljećima bio divlje odlagalište otpada i koji je uklonjen krajem 2019. godine, nakon inicijative građana, u Hrvatskim šumama portal Ferata raspitao se o započetim radovima.

Portalu Ferata odgovoreno je da je Šumarija Sinj izradila Elaborat i troškovnik radova te da je putem javne nabave posao pošumljavanja dobila tvrtka ‘Javor’.

Trenutno je pošumljeno 2,85 ha od planiranih 3,00 ha i ako vremenske prilike dozvole radovi bi trebali biti gotovi vrlo skoro.

Do sada je posađeno 285 sadnica Običnog čempresa (Cupressus sempervirens), 1.995 sadnica Crnog bora (Pinus nigra) i 1.647 sadnica Primorskog bor (Pinus pinaster). Do kraja se planira pošumiti još 348 sadnica Primorskog bora (Pinus pinaster).

‘Plan održavanja pošumljenih površina na području Brnaza predviđen je radovima biološke obnove šuma (BOŠ-a) u koje spadaju popunjavanje u slučaju sušenja posađenih sadnica, zalijevanje sadnica za vrijeme duljeg sušnog razdoblja, njega mladih sadnica, orezivanje donjih grana u svrhu zaštite od požara te sprečavanja dizanja vatrene stihije u krošnje budući stabala, ali i zaštita od biljnih štetnika u slučaju njihove pojave. U ljetnim mjesecima, zajedeno s vatrogascima, organizirana je motriteljsko-dojavna služba u svrhu ranog uočavanja požara i što bržeg gašenja i sprečavanja širenja, kako na ovoj mladoj sastojini tako i na ostalim površinama kojima gospodare Hrvatske šume. Osim toga Šumarija Sinj ima organiziranu čuvarsku službu kojom je predviđen svakodnevni monitoring mlade sastojine i sprečavanje bilo kakvih ilegalnih radnji u smislu ponovne aktivacije deponija, jer bi uistinu nakon toliko uloženog truda i novca bila velika šteta opet gledati otpad’, stoji u odgovoru Hrvatskih šuma, prenosi Ferata.Mještani se nadaju da će Hrvatske šume u ljetnim mjesecima zaista voditi brigu o zasađenim sadnicama, s obzirom da je, kako tvrde, područje Brnaške glavice unatrag nekoliko godina više puta bilo pošumljavano, no gotovo sve sadnice su se zbog nedostatka vlage posušile.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
2
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime