Predsjednik NO poljoprivredne zadruge Supetar poslao je priopćenje za medije koje su proslijedili gradu Supetru, županiji i ministarstvu. U PZ Supetar smatraju kako su građani izigrani i dovedeni u zabludu, te da je referendum skupocjena farsa nakon koje su uslijedile nezakonite radnje.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Poštovani,

obraćam vam se u ime Skupštine PZ Supetar i zaključka sa sjednice održane 20. siječnja 2020.

Krenimo kronološki: Vijeće Grada Supetra je donijelo oduku, jednoglasno, da se dana 9. lipnja 2019. godine održi lokalni referendum na području Grada Supetra kojim bismo, mi, građani iskoristili svoje ustavno pravo i izravno odlučili o svojoj  ekološkoj sudbini, o svojoj  budućnosti  te o budućnosti svojih naraštaja.  Referendumsko pitanje je glasilo:Želite li da odlagalište otpada „Kupinovica“, u vlasništvu Grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača?“

PZ Supetar je uputilo dopis Gradu Supetru (prije referenduma) davajući bezuvjetnu podršku gradskoj vlasti za odlučivanje o vlastitoj ekološkoj sudbini, navodeći probleme koje bi se pojavili u slučaju preuzimanja otpada, i  sa zahtjevom da navedeni dopis bude uručen i gradskim vijećnicima. U tom dopisu izražavase neslaganje da „Kupinovica“, postane odlagalište otpada otoka cijeloga Brača zbog ugrožavanja okoliša, lošega utjecaja istoga na zdravlje, turizam i poljoprivredu (poglavito maslinarstvo) kao osnovne grane od kojih građani Supetra egzistiraju, a od čijih naknada i poreza se puni gradski proračun.No, taj dopis nije uručen vijećnicima.Razočarani smo postupanjem gradonačelnice u vezi sa ovom tematikom, izuzetno značajnom za nas građane i poljoprivrednike, poglavito, jer je PZ Supetar uvijek znala artikulirati interese građana Supetra (npr. za novom osnovnom školom i drugim lokalnim potrebama), te je izvršila zamjenu jedne čestice iz svoga vlasništva sa Gradom, a drugu prodala Gradu Supetru.

Došli smo u posjed Dodatka Ugovora iz ožujka 2019. između Grada Supetra i Fonda za zaštitu okoliša,  a u kojem je Grad Supetar preuzeo obvezu prihvata otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača u čl. 3 istoga.

Smatramo da su građani Supetra izigrani i dovedeni u zabludu jer su mislili da putem referenduma konzumiraju svoje ustavno pravo, da odlučuju o svojoj ekološkoj sudbini. Ali, referendum i ustavne tužbe koje je pokrenuo Grad (za osporavanje Odluke o dinamici  zatvaranja odlagališta iz prosinca 2018.; koju je donio ministar), zaključujemo danas, bila su farsa. Farsa koja je koštala Grad Supetar 50.000 kn troškova za referendum, a ustavne tužbe možda još toliko. Gradonačelnica je trebala reći vijećnicima koju su tražili referendum: „Ja sam već potpisala ugovor sa Fondom, preuzela obveze i referendum je izlišan“!

Općepoznato je da je odlagalište otpada „Kupinovica“ već sada svojevrsna ekološka bomba te da nema prostora ni kapaciteta za prihvat dodatnoga  otpada.

K tomu, Komunalno društvo „Grad“ Supetar nema dozvolu za gospodarenje otpadom, o čemu je upoznato vijeće Grada Supetra, dakle nezakonito odlaže svoj otpad, a kamoli da bi imao dozvolu za primanje dodatno duplo ili troduplo većih količina. Npr. mjerenje emisije štetnih plinova u zrak nikada nije izmjereno, o tome nemamo podatka. No, onome tko gradi bez dozvole, Državni inspektorat stavlja žutu traku, obrtniku koji nema minimalno-tehničke uvjete za rad, također. Ovdje je riječ o flagrantnom kršenju Zakona RH. Čujem od nekih iz gradskih vlasti kako je gradonačelnica morala potpisati ugovor iz ožujka 2019. Ništa se nije moralo. Postoji drugo odlagalište koje ima kapacitete i dozvolu za prihvat velike količina otpada, sortirnicu, reciklažu i sl. No, gradonačelnica neće da čuje za varijantu „Košer“ (iako joj je ministar okoliša gdin Čorić ponudio opciju, dogovorite se vi JLS na Braču, ako gđa Ivana Marković pristane na „Košer“, ja ću preinačiti odluku,no, dva odlagališta na Braču ne mogu biti).  No, gđa Marković nije prihvatila opciju u korist zdravlja građana Supetra, to joj ne odgovara, a brani svoj stav nekom svojom računicom kojem je izračunala, da bi u tom slučaju,  naknade za otpad poskupjele građanima Supetra. najprije se takvi obračuni paušalni, a možda bi građani plaćali veće naknade za zdraviji okoliš? Tko ih je pitao? A da je paušalno procjenjeno, govori činjenica da se u obračun cijene računalo kao cijeli mještoviti otpad (nerazvrstan) otpad. Da se implementirao Zakon o gospodarenju otpadom, tj. da se otpad u Supetru uistinu razvrstava, kako se hvalospjevima u medijima priča (prvi u Dalmaciji implementirali Zakon o održivom gospodarenju otpadom),da imamo reciklažno dvorište, količine mještovitoga otpada bile bi minorne, a time i cijene otpada prema kućanstvima. Ali, isto tako smo čuli kako se gradonačelnica u zgradi gradske uprave hvalila: „Bit će novca od smeća, od ekološke rente!“ Zar smo se pretvorili od Grada koji je mogao biti popločan zlatom, u Grad koji će živjeti od smeća? Treba novi referendum: „Želite li da supetarski otpad odlažemo na „Košer“ do otvaranja „Lećevice?“Ponavljam, ministar je naknadno htio preinačiti svoju odluku na način da je rekao: „Može i Košer, ako se tako dogovorite, na potezu je Ivana Marković,  ali dva odlagališta ne mogu.“Taj potez je zorno obrazložio na sjednici GV-a Mate Martinić, županijski vijećnik, rekao je: „U izboru „Kupinovica“ ili „Košer“ predlažem „Kupinovicu“. I klub SDP/HSU glasa za takvo stajalište. Ishod znamo, alarmiranje javnosti, kako su stigle kazne i kako se odluka ministra mora poštovati.A sve je moglo drugačije.

A ono što je najznačajnije, uvala „Babin laz“ jer već onečišćena, sa „Kupinovice“ do nje, štetne tekućine, ispiranjem kiša prolaze kroz mnoge maslinike i obradive površine te naposljetku ulaze u more. Bavljenje turizmom (stup našega gospodarstva i egzistencije) bit će ugrožen.

Čujemo da 1. veljače 2020. počinje dopremanje otpada ostalih JLS-a, da je utanačen Ugovor između Komunalnoga društva „Grad“ i tvrtke „Michieli Tomić“ d.o.o., na djelu su nezakonite radnje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime