Još je 13 dana ostalo do ljetnog solsticija, odnosno prvog dana kalendarskog ljeta. Već za dva tjedna svijetli dio dana počet će se skraćivati, no skraćivanje dana uvijek je tek uvod u najtopliji dio godine.

Shematski prikaz trenutka ljetnog sunostaja

Svibanj za nama donio je puno kiše i niske temperature. U ovom tjednu vrijeme se postupno smirilo, a nakon puno vremena imat ćemo vikend u cijelosti okupan suncem. Uz sunčano vrijeme, temperature će sve više rasti pa možemo govoriti o prvom ljetnom vikendu ove godine.

Split je upravo danas, prema službenim podacima DHMZ-a, prvi put dosegao temperaturu zraka od 30°C, što znači da je danas i službeno zabilježen prvi vrući dan pod Marjanom. Dugo se čekao, no čini se da je stigao u velikom stilu, jer se radi o početku moguće u dužeg niza vrućih dana.

Minimalne jutarnje temperature zraka u Dalmaciji bile su od 13 u Zagori do 20°C uz obalu i na otocima. Sredinom dana je većinom od 27 do najviših 31°C, koliko je u 12 sati izmjereno u Kninu. More itekako ima rashladni utjecaj na otoke jer su mu površinske temperature većinom od 20 do 21°C. Još malo više temperature zraka očekuju nas danas poslijepodne.

Ako vam je danas vruće, sutra će biti još i više. Zbog pritjecanja tople zračne mase s juga, nedjelja donosi nastavak sunca, ali i daljnji porast temperature zraka. Tako će posvuda temperature biti 2 do 3°C više nego u subotu. To znači da će u većini Dalmacije najviše dnevne temperature zraka biti 30 ili više stupnjeva, a nekim dijelovima zaleđa obale, osobito šibenskog područja i okolice Knina temperature mogu doseći, pa čak i malo prijeći vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji bit će umjerene i pojačane bure, na moru popodne umjeren do pojačan sjeverozapadnjak.

Čini se da će nas sunčano vrijeme s vrućinama pratiti i cijeli sljedeći tjedan!

Očekivane najviše dnevne temperature zraka u nedjelju


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime