Prvi put u povijesti planinski vrh K2 osvojen zimi

Oko 17:00 sati u subotu, 16. siječnja 2021., ekipa nepalskih Šerpa stajala je na vrhu druge najviše planine na svijetu


Prvi put u povijesti planinski vrh K2 osvojen je zimi. O tome je na svome Facebook profilu objavu napisao Stipe Božić.


“Nepalskom timu od 10 Šerpa uspio prvi zimski uspon na drugi po visini vrh svijeta K2.
Mnogi su se pitali zašto se nikome od prvih pokušaja od 1987. do danas nije uspjelo zimi popeti na K2. Uspjeh je rezultat zajedničkog rada cijelog tima na kakav su Šerpe naučili vodeći ekspedicije na najviše vrhove Himalaja.

Uspjeli su užadima osigurati smjer uspona i podignuti visinske logore. Imali su i sreće s vremenom, posebno u prosincu te početkom siječnja. U posljednjem jurišu prema vrhu bili su zdravi, a objektivne opasnosti od lavina i padina kamenja su ih zaobišle.

Bio je to zaista snažan tim koji je imao dobru podršku popratnog tima kojeg je vodio Mingma G i Nimsdai. Pokazali su svijetu da su nepalski penjači među najboljima. Oni su: Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa, Sona Sherpa.

Oko 17:00 sati u subotu, 16. siječnja 2021., ekipa nepalskih Šerpa stajala je na vrhu druge najviše planine na svijetu, K2, na granici Pakistana i Kine. Svih deset penjača zaustavilo se 30 metara ispod vrha na relativno sigurnom mjestu (još uvijek na sniježnoj padini od 40 stupnjeva na) kako bi mogli zajedno na vrh u znak solidarnosti.

Tako su se svi istovremeno popeli na vrh. Slično kao što su to nekoć 1953. uradili Edmond Hilary i Norgay Tenzing na vrhu Everesta”, napisao je Božić.Nepalskom timu od 10 Šerpa uspio prvi zimski uspon na drugi po visini vrh svijeta K2.
Mnogi su se pitali zašto se nikome…

Objavljuje Stipe BozicSubota, 16. siječnja 2021. 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime