Prvi put ove godine za Hrvatsku izdan najviši stupanj upozorenja, nad Jadranom posljednja dva sata preko 30 tisuća udara munja!

Vremenske prilike tijekom noći bit će opasne na velikom dijelu Jadrana, ali i šire

Plitka ciklona s pripadajućim frontalnim sustavom sljedeća 24 sata premještat će se preko Jadrana dalje na jugoistok kontinenta. Sukob zračnih masa vrlo različitih svojstava upravo iznad Jadrana uvjetovat će mjestimična olujna nevremena u nadolazećoj noći.


Već je prijepodne jakih grmljavinskih oblaka, ponegdje s tučom, bilo nad otvorenom morem na granici srednjeg i sjevernog Jadrana. Primjerice, u Jadranu je samo posljednja 2 sata zabilježeno 32.500 udara munja! Iako je na većem dijelu obale i dalje sunčano, popodne, a osobito navečer slijedi postupno navlačenje. Temperature su visoke, većinom od 28 do 33°C.

Udari munja zadnja 2 sata (Pljusak.com / Blitzortung)

Jaki grmljavinski oblaci zahvatit će Dalmaciju oko 22 sata, a prolazak fronte ponegdje će biti popraćen jakim nevremenom s vrlo jakim do olujnim udarima vjetra, obilnim pljuskova i intenzivnom grmljavinom, a ponegdje se ne može isključiti pojava pijavice ili tuče.

Satelitska snimka naoblake, procjena oborina i detektirane munje u 12:34 (Vrijeme & radar)

Osim DHMZ-a, koji je izdao žuti i narančasti stupanj upozorenja za Jadran unutar sustava MeteoAlarm, europski sustav za upozoravanje na opasne vremenske prilike, ESTOFEX, prvi put ove godine za naše područje izdao je najveći, treći stupanj upozorenja i to za sjeverozapadni dio Hrvatske. Za ostatak Hrvatske, uključujući Jadran, predviđa se drugi stupanj upozorenja.

Estofex upozorenje za Europu

Dalmacija bez radara – laka “meta” nevremena

Nema sumnje, Dalmacija ima dodatni razlog za zabrinutost jer jedina u Hrvatskoj i jedina u današnjoj EU nepokrivena meteorološkim radarima. To konkretno znači, primjerice, da ako tučonosni oblak dođe na 10 ili 20 km od Splita, nitko u Splitu neće znati da će stiže tuča dok ne počne padati. Sljedeći put kada netko dvoji treba li dopustiti postavljanje meteo radara na neko brdo, neka ovo ima u vidu…

Subota donosi promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a pljuskova i grmljavine bit će povremeno. Glavnina će pasti u noći, a danju će biti dosta suhog vremena. Navečer bi u većini predjela trebalo biti suho. Vjetar će oslabiti pa će danju puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Bit će tek malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 30°C.


U nedjelju dodatna stabilizacija vremena, pa će prevladavati sunčano tek uz manju mogućnost slabog popodnevnog pljuska. Popodne će na moru biti pojačanog zapadnjaka. Značajno toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 29 do 34°C.

Početkom sljedećeg tjedna stabilno, ali ne zadugo, jer već sredinom tjedna stižu nove nestabilnosti.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime