Mala općina Kijevo, u srcu Dalmatinske zagore, realizira svoj prvi europski projekt. S 1,7 milijun kuna iz socijalnog fonda pokrenuli su Društveni centar “Dinarsko srce”.

Glavni nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo Dinara, koje desetljećima njeguje baštinu kijevskoga kraja. A okupljaju, gotovo, reklo bi se “pola sela”, javlja HTV.

– Imamo oko 40 članova. Imamo djece  koja još nisu krenula u školu, koji vježbaju kolo naše staro, imamo do 7. razreda. Ovo je već druga generacija koja je tu. Imamo srednje dobi žene i starije žene i nas 8 muškaraca, vidjeli ste nas sad na bini – objasnio je Božo Teskera, predsjednik KUD-a Dinara iz Kijeva.

Plan im je pokrenuti aktivnosti svih udruga i ojačati međusobnu suradnju.

– Imamo osam lokalnih udruga koje djeluju na području općine Kijevo. Mogu pridonijeti dolaskom na radionice pokazujući drugima ono što one već znaju, pozivajući mlade da se priključe – smatra Lorena Kereta, voditeljica projekta Društveni centar “Dinarsko srce” u Kijevu.

U tome im pomažu partneri, bez kojih ova mala zajednica ne bi  imala kapaciteta za provedbu projekta.

– Poanta projekta je jačanje kapaciteta samih lokalnih udruga i tu ćemo volonterski program uspostaviti, recimo ovdje je tipičan volnterski rad. Ali je važno to uklopiti u zakonski okvir, vrednovati taj rad, bilježiti ga – rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF-inicijativa za održivi rast iz Zagreba.

Za to su preuredili dio stare zgrade gdje će udomiti brojne aktivnosti.

– Bit će tu radionice plesa, tkanja, nošnji, tekstila, krajobrazne arhitekture, kuhanja. Planiramo napraviti i kuharicu naših tradicijskih jela – objasnila je Kereta.

Projekt mnogo znači za ruralni kraj gdje je teško pronaći posao.

– Tu imamo dvije mlade cure u selu koje su dobile posao na 2 godine i planiramo čim se to ustali i počne teći bez napora odmah ići na drugu mogućnost, drugu varijantu – rekla je za HTV načelnica općine Kijevo Lidija Slavić.

Krajnji cilj projekta je jačanje poduzetništva i osnaživanje žena ruralnog kraja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime