Šesta točka dnevnog reda nastavljene 22. sjednice splitskog Gradskog vijeća bila je “Informacija o učinjenom po zaključku Gradskoga vijeća u povodu tematske rasprave o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan od 16. travnja 2019“. Usmenu informacijau su dali gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Nenad Ružić, Mate Omazić i Dragan Brtan.

– Unatoč pozivima, predstavnika JU Park-šume Marjan nema – kazao je gradonačelnik i pozvao Nenada Ružića da podnese izvješće.

– Mogu reći da su radovi na Marjanu gotovi. Sve je posječeno što je trebalo posjeći! Sada nas očekuje monitoring, promatranje stanja. Potkornjak je u većini predjela u drastičnom padu, ponegdje ga još ima. Nakon ljeta, kada se potkornjak primiri, vidjet ćemo stvarno stanje.

Tehnički gledano, tvrtka Matima je uspostavila 90 žičanih linija. Toliko je bilo potrebno da se stigne do svakog stabla. Uklonjeno je 12.790 kubika drvne mase ili 38 tisuća stabala i to suhih i zaraženih. Osim Matime, bile su uključene i gradske službe i tvrtke. Ovim putem posebno pohvaljujem Čistoću, Parkove i nasade, JVP Split, HRM Split, JU Park-šumu Marjan, volontere i građane – kazao je Nenad Ružić.

Dragan Brtan kazao je da projekt sanacije Marjana dio proračuna Grada Splita za 2019.– Ukupno je fakturirano 6,4 milijuna kuna – kazao je Brtan.

Goran Kotur kazao je da je žičara napravila dodatnu štetu na Marjana.

– Oštećena je autohtona vrsta biljaka, a djelomično je došlo je erozije tla. Nije mi do stvaranja panike u smisli da je sve posječeno, problem je – koliko je dobro posao obavljen. Nisan riječju čuo bilo što o načinu postavljanja feromonskih klopki, suhozidovima, prioritetima kod sječe stabala. Je su li posječena i zdrava stabla?

Gradonačelnik i njihov tim prvo su stali u mjestu, a onda su vozili u suprotnom smjeru. Nema tih riječi kojim bi se opisala trenutna situacija. Ignorira nas se, drži u mraku, imamo situaciju da su stručnjaci iz ovog pobjegli glavom bez obzira. Svi znamo zašto – kazao je Kotur.

Ljubica Vrdoljak kazala je da je Kotur pravi dokaz da se Marjan politizira.

– Donosite kvalifikacije o stručnosti i nestručnosti, a vjerujem da su stručnjaci apsolutno bili uključeni u sve što se dogodilo. Je li trebalo, kao u vašem mandatu, ne raditi i ne započinjati ništa? – replicirala je Vrdoljak.

Kotur je uputio Vrdoljak na zapisnike sastanaka.

Ante Čikotić (MOST) rekao je da nije istina da su uklonjena sva zaražena stabla.

– Problem mi je odnos gradonačelnika prema Gradskom vijeću. Proračunom je 2019. predviđeno 2 milijuna kuna za potkornjak. Matimi je isplaćeno znatno više sredstava, pa me zanima na temelju čega je to isplaćeno kada gradonačelnik može odlučivati o iznosima do 2 milijuna kuna. Matimi, izvođaču radova, je isplaćeno preko 5 milijuna kuna. Od početka govorimo da su to trebale biti Hrvatske šume, da smo napravili zakonsku obvezu.

Tko garantira da se radovi obavljaju sukladno Zakonu o šumama? Članak 5. ugovora govori da se mora pridržavati spomenutog zakona. Kada se sutra utvrde nezakonitosti, reći ćete da su to vijećnici izglasali. Imamo informaciju da je sudski vještak na Marjanu. Jeste li mu dostavili dokumentaciju? Dajemo novac, a ne znamo jesu li radovi zakoniti. Što je s istragom koju provodi DORH? Ta pitanja ne možete mimoići. Zašto ovdje nije ravnatelj Javne ustanove, zašto nemamo njegovu stranu?

11. ožujka 2019. Inspekcija zaštite prirode je posjetila Marjan i utvrđeno je posječeno više od pola stabala koja nisu doznačena. To se od nas taji – kazao je Čikotić.

Nenad Uvodić kazao je da vijećnici nisu dobili materijale za ovu točku dnevnog reda.

– To je nedopustivo jer je ova točna “teška” 8 milijuna kuna. Ovo je prevažna tema, mogli ste barem predočiti zapisnike koordinacijskog tijela. Ovdje mi nismo stručni po pitanju šumarstva. Želio bih vam prezentirati ono što se na Marjanu dogodilo. Tamo gdje je “žičara” odradila svoj posao, više ne rastu stabla nego maslačak i tratinčice. Mi smo mislili da je to žičara, no nažalost nije. Na Marjanu se radi o šumskim vučnicama. Teret je oslonjen na tlo i oštećuje ga. Kao grablje dodiruje tlo i oštećuje pomladak šume. Žičara je nešto sasvim drugo – kazao je Uvodić.

 1 KOMENTAR

  1. Sada treba nabaviti nova stabla i voditi djecu osnovnih i srednjih škola u pošumljavanje… Da i djeca shvate koliko su priroda i šume važne za život…

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime