PROMIJENJEN JE ZAKON: Stižu nove osobne iskaznice, promjene su ogromne

Evo što se sve mijenja


Hrvatski sabor izmijenio je u utorak Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina, piše Index.


Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Što će sve moći nove osobne?

A što to konkretno znači?

“Moći ćemo, kao i sada, ali s mobilnih uređaja, putem mobitela ili tableta, doslovno potpisati svoje dokumente, praktički ćemo moći prodati svoju nekretninu ili kupiti nekretninu digitalnim putem iz komocije svog doma”, rekao je za HTV-ov Dnevnik Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Kako su iz MUP-a objasnili za HTV-ov Dnevnik, novine koje donosi izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja u skladu s odredbama Uredbe pa će osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

Rok do kojeg vrijede osobne iskaznice izdane osobama do navršenih 70 godina bit će pet godina.

Promjena trajanja

Izmjena trajanja osobnih iskaznica.

Izmjenama i dopunama Zakona izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje su se izdavale bez roka trajanja na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina pa će se osobama s navršenih 70 godina osobna iskaznica izdavati s rokom trajanja od 40 godina. To u stvarnosti znači kao da se toj kategoriji građana osobna iskaznica izdaje s neograničenim rokom trajanja, ali je to izraženo u godinama kako bi se rok trajanja tih osobnih iskaznica lakše očitavao na uređajima za čitanje elektroničkih isprava.

Većina prije izdanih osobnih iskaznica ostat će u uporabi do isteka roka trajanja, a neke će trebati zamijeniti u određenom roku, kako to određuje naprijed navedena Uredba. Tako će osobne iskaznice:

  • izdane na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2015. s rokom trajanja od pet godina i osobne iskaznice izdane na temelju odredbi prijašnjeg Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. s rokom trajanja od deset godina vrijediti do isteka roka i neće ih trebati mijenjati.
  • izdane osobama s navršenih 65 ili više godina bez roka trajanja na temelju odredbi postojećeg Zakona o osobnoj iskaznici (iz 2015.) prestati vrijediti 3. kolovoza 2031. i osobe će ih morati zamijeniti onima koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona. Iznimno, ovo se ne odnosi na osobe koje će 2. kolovoza 2021. imati 70 ili više godina i koje će i nakon 3. kolovoza 2031. nastaviti rabiti svoje osobne iskaznice izdane bez roka trajanja.
  •  izdane bez roka trajanja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. građani će nastaviti rabiti i nakon 3. kolovoza 2031. i nisu ih obvezni zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (takve osobe će imati 70 i više godina 2. 8. 2021.).
  • izdane bez roka trajanja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 1991. prestaju vrijediti 3. kolovoza 2026. i osobe će ih morati zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (zato što ne sadržavaju minimalne sigurnosne standarde).
Moja reakcija na članak je...
Vau
12
Haha
15
Hagić
8
Hmmm
14
Plač
16
Grrr
81
Molim?
32

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime