U studenom prošle godine župan Blaženko Boban bio domaćin potpisivanju i uručivanju ugovora za program Ministarstva rada i socijalne skrbi “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Program je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a potpisano je devet ugovora s gradovima, općinama i udrugama s područja Splitsko-dalmatinske županije.

– Potpisali smo paket Ugovora od preko 32 milijuna kuna za Splitsko-dalmatinsku županiju. Ovim Ugovorima koje potpisujemo osigurali smo zapošljavanje za 5000 žena, a do kraja godine planiramo potpisati Ugovore koji bi zaposlili još 2000 žena. Ukupno bi se one skrbile o 35000 starijih kućanstava. Koristim priliku zahvaliti se županu Bobanu jer je i svojim osobnim angažmanom zaslužan što smo danas ovdje, da je Splitsko dalmatinska županija osigurala ukupno 105 milijuna kuna iz programa Zaželi – kazao je tada ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.

Općina Primorski Dolac na najbolji mogući način iskoristila je ovaj hvale vrijedan program. Načelnik Općine, Joško Dujmović, zadovoljan je kako se projekt do sada realizira.

– Mogu reći da sam jako zadovoljan. Ovo je projekt koji je baš pogođen za ovo ruralno područje. Zadovoljne su i gospođe koje rade, koje su dugo bile nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje i možda bez perspektive, a sad se osjećaju vrijedno i da mogu pomoći svojoj djeci, unučadi… možete samo zamisliti koliko im to znači. A da ne spominjem same korisnike, velika im je stvar, pogotovo onima koji žive sami, da ih u ovo blagdansko vrijeme netko posjeti i popriča s njima.

zajedno-zazelimo-primorski-dolac

Koliko žena ste povukli sa Zavoda za zapošljavanje?

– Radi se o 19 žena koje brinu o 96 starijih i nemoćnih korisnika.

One ovim programom “Zaželi” imaju osigurano dvogodišnje zaposlenje?

– Tako je, 24 mjeseca će raditi i primati plaću. U najavi je i neki produžetak, bit će novi natječaj, pa postoji mogućnost da nastave i nakon te dvije godine. Nećemo se zaustaviti samo na ovome. Oni ovdje imaju priliku i za obuku za ovu vrstu posla, pa možda poslije požele pronaći radno mjesto i negdje drugdje.

Ovo je zaista velika stvar za vašu malu općinu, čak 19 novih zaposlenja.

– Ma ogromna stvar, to se osjeti u ovako malom mjestu, kad 19 duže nezaposlenih žena dobije posao, kod njih i njihovih obitelji, ali i u cijeloj zajednici.

O kakvim se poslovima radi?

– To su sve vrijedne gospođe koje su se sa zadovoljstvom prihvatile ovog posla, a spremne su i pomoći van okvira onoga za što su plaćene. Rade sve što je korisnicima potrebno; prošetaju s njima, popričaju, pomažu im s poslovima po kući, a koliko čujem neke gospođe dolaze i izvan radnog vremena, u popodnevnim terminima. Ma jedna fantastična priča.

Rekli ste da bi ovaj program mogli vremenski produžiti, kako zbog sigurnosti korisnika, tako i žena koje su dobile posao?

– Sad je teško govoriti, postoje priče da će se natječaj nastaviti. Ne bih želio govoriti pa da se ne dogodi, ali moja osobna želja je da se ovaj program nastavi, pa da te gospođe imaju malo sigurnju budućnost.

Zaključimo, dobro je činiti dobro?

– Tako je. Ja sam baš sretan zbog svega skupa i da smo brojnim obiteljima uljepšali ovo blagdansko vrijeme.

“Kao da mi ih je sam Bog poslao”

Kata Škokić iz Donjih Škokića (Donji Dolac) živi sama, a ovaj program omogućio joj je da se ponovno osjeća kao dio društva. Upitali smo je kako se osjećala kad je saznala da će joj netko iz programa “Zaželi” doći pomagati u kući.

– Bila sam presretna. Jako mi je drago. Došla mi je jedna i što joj ja kažem, ona učini i dođe mi čak dva puta dnevno da ne budem sama. Sve mi naprave što je potrebno po kući, spreme, operu, odvezu me kod doktora kad treba ili u spizu. Kažem, prezadovoljna sam – ne štedi Kate pohvale programu.

Gospođa Nevenka Barić živi sa suprugom, ali kako kaže, program “Zaželi” joj je stigao kao dar s neba.

– Meni je njihova pomoć bila zaista potrebna, jer, evo reći će i moja susjeda, nije mi lako. Njihova mi pomoć dobro dođe i kao da mi ih je Bog poslao.

Je li vam sad ljepše kad imate dodatno društvo u kući? Hoće li se tu roditi i neke prijateljske veze?

– Ma već smo postale prijateljice, svaki dan se čujemo i dva, tri puta telefonom kad nisu tu.

Upitali smo ih imaju li kakvu poruku za svoje sumještane i druge koji će pročitati ove retke.

– Neka prihvate ove žene, neka ih poštuju i neka ih ne maltretiraju u radu, nego da ih prihvate kao svoju djecu. Sretan Božić i Nova godina i svako dobro svima, da budete živi, zdravi i sretni! – zaključile su naše sugovornice.

Brojna nova radna mjesta u županiji

Nazivi projekata i potpisnici ugovora: projekt Zaželi posao na području Grada Omiša – Grad Omiš, vrijedan 4.957.640 kuna; Program zapošljavanja žena sa područja Grada Vrlike – Grad Vrlika, vrijedan 3.854.41 kuna; projekt Mi Uspjeti Ćemo (MUĆ) – Općina Muć, vrijedan 3.336.262,45 kuna, projekt Pružam ti ruku – Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, vrijedan 2.103.036,10 kuna; projekt Zaželi promjenu! – Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira, vrijedan 4.125.973 kuna; projekt Prilika za rad – Općina Klis, vrijedan 4.941.993 kn; projekt Zaželi – ostvari – Općina Podbablje, vrijedan 1.794.30o kuna; projekt Zaželi – osnaži sebe i druge – Udruga osoba s invaliditetom “Agape” Omiš, vrijedan 6.003.745 kuna; te projekt Zaželi u Lokvičićima – Općina Lokvičići, vrijedan 1.004.354 kuna.

BROJ ŽENA KOJE ĆE SE ZAPOSLITI:

  • Omiš 30
  • Vrlika 23
  • Klis 31
  • Muć 15
  • Makarska 12
  • TOMS Trogir 25
  • Podbablje 10
  • Agappe Omiš 35
  • Lokvičići 6


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime