Projekt “Klaritac kulture SU-OL-TA” započeo je 29. listopada 2019. godine. Nositelj projekta je Šoltanski glazbeni zbor “Olinta”, a partneri su Kulturno umjetničko društvo “Šolta”, Amatersko kazalište “Sulet”, Pokret Otoka i Općina Šolta.

Nakon što je krajem listopada projekt produžen do kraja siječnja 2020. godine, izlaskom publikacije “Bašćina” projekt se službeno privodi kraju. 28. izdanje otočke publikacije “Bašćina” u potpunosti je posvećeno projektu i sudioničkom upravljanju, a bit će dostupno u pdf obliku na web stranicama projekta te će se moći pronaći i u otočkoj knjižnici. O cilju i rezultatima projekta pročitajte više u članku “Projekt “Klaritac kulture SU-OL-TA” na otoku Šolti: Postignut dogovor oko modela sudioničkog upravljanja u kulturi” te na mrežnim stranicama projekta www.soltaculture.com .

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora “Olinta”.

28. izdanje “Bašćine”

Urednik 28. izdanja “Bašćine” posvećene projektu “Klaritac kulture SU-OL-TA” svestrani je šoltanski umjetnik Dinko Sule koji je tijekom cijele provedbe projekta bio podrška i potpora projektnom timu u realizaciji projekta.

“Bašćina je časopis za povijest i kulturu otoka Šolte. U prva dva broja objavljeni su uglavnom radovi šoltanskih pjesnika, a uz radove pjesnika u časopisu su sve više prostora zauzimale teme iz šoltanske povijesti.

U dosad objavljenih 28 brojeva svoje radove objavili su brojni znanstvenici iz Hrvatske (sociolozi, paleontolozi, geolozi, dijalektolozi, biolozi, ornitolozi, mikolozi, teolozi i ini drugi), a bilo je onih iz Austrije i Mađarske. Određene objavljene teme svojim znanjem podupirali su i znanstvenici iz drugih EU zemalja; Poljske, Njemačke, Slovenije, BiH, … Danas je Bašćina etablirani časopis za otok Šoltu od velikog značaja. Ovakvim časopisom ne mogu se pohvaliti ni neki veći otoci.”Potencijal otoka Šolte za kulturni razvitak

Šolta kao otok bogate kulturno povijesne baštine raspolaže brojnim mladim i obrazovanim ljudskim kadrom. Provedbom projekta namjera je bila educirati i osvijestiti lokalno stanovništvo, postojeće udruge i predstavnike lokalne samouprave o značaju zajedničkog upravljanja, aktivnoj participaciji dionika, dugoročnoj održivosti i podizanju kvalitete izvedbe kulturnog programa.

Umrežavanjem aktera u kulturi, njihovim zajedničkim djelovanjem u smjeru sudioničkog upravljanja te korištenjem javne infrastrukture tijekom projekta su se stvarali čvrsti temelji za daljnji, održivi razvoj umjetničkog i kulturnog stvaralaštva na otoku.

Partneri na projektu

Nositelj projekta je najstarija šoltanska udruga, Šoltanski glazbeni zbor “Olinta”. Svojim djelovanjem u kulturi otoka ‘ŠGZ “Olinta” održava autentičnost, običaje i tradiciju otoka te na redovnim probama okuplja 30-tak svirača u “Orkestru limene glazbe”. 1920. ideja sedmorice mladića iz Grohota o osnivanju limene glazbe kako bi tako dali svoj doprinos otoku na kojem žive uz trud, volju, upornost i pomoć nekolicine istomišljenika pretvorila se u stvarnost.

Već 1922. godine ŠGZ “Olinta” imala je svoj prvi službeni nastup i postala je dijelom šoltanske kulture. Od milja zvana glazba, aktivna je i danas. Brojne generacije prošle su kroz glazbu te nastupali na Šolti i van Šolte. Od 1987. godine kroz “Školu mladih glazbenika” mladi uče svirati i tako se nastavlja očuvanje glazbene baštine. Uz orkestar, aktivna je Škola mladih glazbenika koje trenutno vodi mladi maestro Marin Cecić, a više o njima možete pronaći na facebook stranici ŠGZ “Olinta”.

Općina Šolta

Općina Šolta jedinica je lokalne samouprave koja financijskim i ljudskim kapacitetima potiče rad i razvoj organizacija civilnog društva, a zamjenik načelnika Željko Zlendić zadužen je za vođenje projekata u Općini te koordinator Mjesnih odbora. Na projektu će sudjelovati kao predstavnik Općine Šolta te doprinijeti razvoju modela sudioničkog upravljanja u kulturi, osigurati potrebne kapacitete za provedbu projekta te strateški promišljati o daljnjem razvoju društveno kulturnog centra promatrajući širi koncept utjecaja ovakvog participativnog upravljanja na otočku zajednicu. Više pronađite na www.solta.hr

KUD Šolta

Kulturno umjetničko društvo “Šolta” službeno je registrirano 1998. godine, ali je svojim radom započelo još 1994. formiranjem dječjeg zbora.

KUD “Šolta” je u prvim godinama postojanja djelovao kroz dječji zbor, djevojačku klapu, žensku klapu, ženski zbor i mješoviti zbor. Već tada se moglo pohvaliti svojim koncertima čiji je repertoar bio zaista raznovrstan, od dalmatinske klapske pjesme, preko običajnih narodnih pjesama do zahtjevnijih zborskih kompozicija i opernih arija.

Gostovalo je diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije (u samom Beču čak 3 puta), Italiji, Njemačkoj… Mnogo je puta ugostilo i organiziralo koncerte za zborove i folklorna društva na svom otoku.

KUD djeluje kroz Žensku klapu “Čuvite” (osnovana 1997.g., voditelj Srećko Damjanović), VS “Škojić“ (1997.g., Slavica Baričević), Folklornu sekciju (2011.g., Dražan Domjanović) i Mandolinski sastav (2014.g., Jelena Link) i broji ukupno 40-ak članova. Predsjednica KUD-a Šolta je Katja Tramontana-Domaćina, a više o KUD-u pronađite na www.kudsolta.hr, facebook stranici KUD-a te facebook stranici Ženske klape “Čuvite”.

Amatersko kazalište “SULET”

Amatersko kazalište “Sulet” osnovano je s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja kazališne kulture na otoku, očuvanja kulturne tradicije, običaja, baštine te očuvanja šoltanske čakavice, koja se sve manje govori među mlađom populacijom.

Šolta je nakon 40 godina opet dobila svoje amatersko kazalište.

Pet entuzijasta, Mirjana Stanić, Mido Tarašić, Joško Sule, Alemka Rakuljić i Ana Cecić-Vidoš, zaljubljenika u kazalište i čakavsku rič, a uz podršku načelnika Nikole Cecića Karuzića i Općine osnovalo je 1. svibnja 2011. AK “Sulet” (Sulet je jedan od najstarijih hrvatskih naziva za Šoltu) za potrebe otoka. Udruga se bavi kulturnim, zabavnim i umjetničkim manifestacijama.

U 7 godina djelovanja izveli su 7 premijera. Nastupali su na svim važnim događanjima na otoku i u različitim mjestima na otoku i izvan njega. Redoviti su sudionici s igrokazima ili premijernom komedijom na Šoltanskom ljetu. AK “Sulet“ je četiri puta nastupilo na Županijskom natjecanju amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije i Šoltu dostojno prezentiralo.

2016. god. dobili su priznanje za glavnu mušku ulogu, Mido Tarašić u komediji Hotel Galeb, a autorica istog teksta Mirjana Stanić priznanje za najbolji novi dramski tekst. Udruga okuplja 15 članova/članica iz svih mjesta na otoku i različite dobi, od 10 do 83 godine. Više pronađite na facebook stranici AK Sulet.

Pokret Otoka

Pokret otoka je mreža otočana i svih onih koji žele doprinijeti opstanku otoka na odgovorni i održivi način kroz edukacije, dijeljenje informacija i znanja, umrežavanje i zajedničku suradnju, logističku i stručnu podršku otočanima i otočkim organizacijama koji aktivno djeluju na svom otoku, a vodi se načelima odgovornosti, suradnje, održivosti i zajedništva.

Ciljevi organizacije su povezivanje i osnaživanje pojedinaca, organizacija i otoka kroz suradnje, aktivna partnerstva i razmjene znanja i informacija, međusobno pomaganje i rast s pogledom prema svjetlijoj i održivijoj budućnosti. Više pronađite na www.otoci.eu.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime