Tulove grede, stjenoviti greben s najvišim vrhom od 1.120 m su jedan od najljepših djelova Velebita.

Izgrađene su od brojnih vapnenačkih stijena u dužini od oko jednog kilometra. Voda, kiša i vjetar su milijunima godina stvarale razne oblike: kukove,  tornjeve, stupove, škrape, žljebove i mnoštvo drugih neobičnih oblika. I u tom svijetu kamena buja biljni i životinjski svijet.

Najatraktivniji dio Tulovih greda se nalaze neposredno iznad tunela Sv. Rok. Uz same Tulovice prolazi Majstorska cesta, završena 1832., remek djelo tadašnje cestogradnje.

Uz Tulove grede vežu se razne predaje, spominju se zmajevi, vile i Crna kraljica po kojim je jedan prevoj dobio ime, Kraljičina vrata.

Tulove grede su atraktivne u svako doba dana i godine. Noćni prizori posebno oduzimaju dah. Svjetla s autoputa osvjetljavaju Tulove grede, a oblaci difuzno bacaju svjetlost  na okolinu.  Za vedra neba usprkos svjetlosnom zagađenju  lijepo se vidi Mliječna staza, a rojevi krijesnica  stvaraju spektakularne i nadahnjujuće prizore.

Slijedeće fotografije Vinka Pešića nastale noćas iza ponoći pokazuju svu ljepotu i atraktivnost Tulovih greda.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime