Prijevoznici: Ako problem ne bude riješen, bit ćemo primorani na građanski neposluh i prosvjed

Na konferenciji za novinare najavili su da će, ako problem ne bude riješen, biti primorani na radikalnije mjere - građanski neposluh i prosvjed


Hrvatski prijevoznici ogorčeni su što ni pet mjeseci nakon obećanja, nije riješeno pitanje prometa preko graničnih prijelaza sa Slovenijom, piše HRT.


Ograničenja, ističu, najviše pogađaju slavonske prijevoznike. Na konferenciji za novinare najavili su da će, ako problem ne bude riješen, biti primorani na radikalnije mjere – građanski neposluh i prosvjed.

– Najveći problem su granični prelazi u Istri – Pasjak i Rupa. Tamo mogu samo vozila iz onih županija. Sad vi računajte da on čeka 6, 7, 8 sati na Bregani pa plaća još Slovencima autocestu. Sigurno je da naši prijevoznici kroz mjesec, jednu do dvije ture gube i to ne samo po kamionu. Manju plaću dobijaju i vozači kojih trenutačno nedostaje, a i firme imaju problema s likvidnošću, kazao je Dragutin Kranjčec, predsjednik UHCP-a (Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika).

U Udruzi ističu da s Ministarstvom, odnosno ministrom Olegom Butkovićem, više nema nikakve komunikacije te su zaključili da se konkretne promjene u Hrvatskoj mogu postići samo prosvjedima od kojih su dosad već u više navrata odustajali vjerujući da se razumnim dijalogom mogu postići pozitivni rezultati.

U jučerašnjoj teškoj prometnoj nesreći u Murskom Središću poginuo je vozač kamiona koji se izravno zabio u obiteljsku kuću. Time se ponovno otvorilo pitanje prometovanja jednim od najvažnijih tranzitnih putova u Hrvatskoj. S druge strane, prijevoznici – nezadovoljni podjelom graničnih prijelaza po županijama, apeliraju na Ministarstvo prometa i resornog ministra Olega Butkovića da se riješi problem ograničenja u prekograničnom teretnom prometu sa Slovenijom. U suprotnom, spremni su na štrajk.

Gradonačenik Murskog Središća Dražen Srpak uputio je sućut obitelji vozača. Kazao je za HRT-ovu emisiju “Tema dana” da je izbjegnuta veća nesreća jer se kamion zabio u zid kuće gdje je s druge strane bila kuhinja. U njoj u trenutku nesreće nije bilo nikoga, kazao je. Objasnio je da cestom kroz grad ide mnogo kamiona i da to nije adekvatna cesta za njih.Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec također je uputio sućut preminulom vozaču kamiona.

Smatra da uvjeti nisu tako dobri kao što bi trebali biti.

– Ako želimo biti tranzitna država moraju se urediti i ceste i granični prijelazi. Mi se zalažemo za to, kazao je i dodao da bez transporta nema života.

Srpak pak tvrdi da razumije prijevoznike, ali očekuje i da prijevoznici razumiju da na tom području postoje naselja koja su ondje puno prije nego je RH ušla u EU.

– Oni imaju pravo na miran život, na sigurnost, na nepopucane kuće, na nezagađenje. Zašto se Airbus ne spušta u Čakovec, upitao je Srpak i kazao: Zato jer nema uvjeta. Tako i za kamione nema uvjeta. Gdje postoje alternativni pravci, tamo bi kamioni mogli ići, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje ide li se definitivno u građanski neposluh, Kranjčec je kazao da nije tri mjeseca mogao doći do ministra i potom objasnio glavne probleme.

Srpak kaže da ljudski život nema cijene. Napominje da lokalna vlast nikada nije bila protiv prijevoznika i da ne želi štetiti gospodarstvu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime