Prije točno godinu dana 55-godišnjak iz kineske pokrajine Hubei primljen je u bolnicu zbog teških respiratornih problema. Nije mogao disati, kašljao je, imao je blagu temperaturu. Nije bio kronični bolesnik pa su liječnici njegovo stanje pripisali izrazito teškoj gripi.
No ono što se na prvu činilo kao obična gripa, ubrzo se proširilo Kinom i uzelo prve živote. Trebalo je mjesec i pol dana da liječnici shvate o čemu se radi, a tada se virus već počeo širiti izvan granica Kine i izolirani slučajevi su postali pandemija, pišu 24 sata.
Izvor zaraze
U početku se vjerovalo da je virus mutacija koronavirusa, koji se i inače može pronaći kod životinja, koja je prešla direktno sa šišmiša na čovjeka. No to nije moguće, jer iako se u nekim dijelovima Kine šišmiši jedu, prvo se termički obrade.
Također, vjerovalo se da je izvor zaraze tržnica morskom hranom u Wuhanu, no nisu svi prvi slučajevi povezani s tom tržnicom, pa je i ta teorija pala u vodu.
Uz dosta istraživanja, ispostavilo da je virus sa šišmiša prešao na pangolina - sisavca ljuskaša čije se ljuske koriste u kineskoj narodnoj medicini. Na koji je točno način virus napravio skok s pangolina na čovjeka, još se ne zna.
Koronavirus u Hrvatskoj
Svega 2 dana nakon što je virus izašao iz Kine, 23. siječnja, Wuhan je stavljen pod strogi lockdown. Mjesec dana kasnije, 25. veljače, službeno je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, kod 26-godišnjaka koji je išao na utakmicu u Milano.
Nakon toga, zaredale su se infekcije i prve smrti. Otišli smo u lockdown za koji se činilo da je pomogao usporiti širenje virusa, no nakon ljeta i turističke sezone, danas brojimo preko 3 tisuće novih slučajeva dnevno. Živimo u 'novom normalnom', nose se maske, radi se od doma, a kad će sve završiti - još se ne može znati.





