U subotu od 10 sati u Omišu se održava prezentacijska vježba koja je organizirana u sklopu obilježavanja 62. obljetnice osnutka HGSS stanice Split.

Prezentacijska vježba je skup vježbi kojima će se prezentirati osposobljenost, opremljenost i kapacitiranost HGSS stanice Split kao temeljne operativne snage sustava civilne zaštite. U vježbi će u suradnji s HRZ-om sudjelovati oko 150 pripadnika HGSS stanice Split.

Vježba sadrži sve elemente potrage i spašavanja na različitim terenima upotrebom različitih tehnika i opreme.

Potraga za nestalim osobama uključuje sve segmente rada u potragama – planiranje i organizaciju potražne akcije s velikim brojem sudionika, rad sa zapovjednim vozilom, GPS-om, korištenje radio-komunikacijske opreme, pružanje prve pomoći, transport unesrećenih, rad s psima, rad s dronovima.

Spašavanjem iz stijene će se klasičnim tehnikama stijenskog spašavanja pružiti prva pomoć i na sigurno spustiti unesrećeni penjači, zatim će se prezentirati spašavanje penjača iz vertikalne stijene uz pomoć helikoptera.

Spašavanje iz divljih voda uključuje spašavanje unesrećenih osoba iz brze vode. Vježba potrage za nestalom i utopljenom osobom u Cetini se radi uz pomoć obučenih ronilaca, licenciranog potražnog psa i helikoptera.

Mjesto okupljanja je Vatrogasni dom u Gatima u 10 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime