Velom tajne i dalje je čvrsto obavijen rezultat postupka prikupljanja ponuda za restrukturiranje Uljanik Grupe. Niti dan poslije njegova zaključenja javnost, ali ni Uljanikovi sindikati kao socijalni partneri u tom postupku, od Uprave nisu dobili nikakvu službenu informaciju o potencijalnim strateškim partnerima već su se morali zadovoljiti špekulacijama i nepotvrđenim nagađanjima.

Nezadovoljstvo zbog toga nisu skrivali sindikalni lideri u Uljaniku Boris Cerovac i Đino Šverko koji smatraju da Uprava takve informacije ne bi smjela skrivati od socijalnih partnera.

– Moram reći da sam razočaran što Uprava i dalje drži kao poslovnu tajnu informaciju o tome tko je predao ponude što smatram da nakon svega ovoga što smo prošli i podrške koje smo im u proteklim danima pružali nije ni fer ni korektno – kazao je predsjednik Jadranskog sindikata Cerovac.

S njim se slaže i povjerenik SMH Đino Šverko koji to igranje tajnovitosti Uprave smatra neozbiljnom i neprimjerenom situaciji u kojoj se brodogradilište nalazi.

– Mislim da za tako nešto doista nema razloga, jer ako smo im dobri kad treba prekinuti štrajk i dati im potporu kod ponovljenog procesa dubinskog snimanja, onda zaslužujemo i informacije iz prve ruke, a ne da do njih dolazimo preko onog što procuri u medijima – kazao je Šverko.

Ono što nije sporno jest činjenica da je jedna od pristiglih ponuda ona samoborskog DIV-a koji će svoj u više navrata iskazivani interes za preuzimanje Uljanika pokušati konkretizirati u suradnji s talijanskom kompanijom Fincantieri. Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak potvrdio je da je u Pulu dostavljena ta hrvatsko-talijanska ponuda, a jučer je i osobno posjetio Uljanik kako bi razgovarao s predstavnicima Uljanikovih sindikata, piše Glas Istre.

– Našli smo se na njegovu inicijativu i više od dva sata ‘rešetali’ ga svojim pitanjima od kojih na neke jesmo, a na druge nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Rekli smo gospodinu Debeljaku da ga doživljavamo kao jednog od mogućih strateških partnera, te zbog toga sastanak i nije mogao donijeti nekakve konkretne rezultate, odnosno na njemu se uopće nije previše razgovaralo o njegovim planovima za Uljanik i mogućim rješenjima – komentirajući sastanak kazao je Đino Šverko.