Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Prestanite pržiti slaninu na ulju u tavi, ovo je bolja metoda

Slanina neće biti samo ukusnija i bolje teksture, nego će biti i zdravija
D.D. / Foto: Pixabay3. listopada 2025. 12:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nema boljeg doručka od hrskave slanine, ali pečenje u tavi često ovaj omiljeni zalogaj pretvori u gumenastu zbrku. Mnogi pripremaju slaninu s uljem ili maslacem, no ona prirodno otpušta vlastitu masnoću, a previše masnoće može uzrokovati da bijeli rubovi zagore prije nego što se sredina dobro ispeče. Rezultat je slanina koja je i prepečena i nedovoljno pečena u isto vrijeme, prenosi N1.

Profesionalni kuhar Billy Parisi podijelio je jednostavan način da se slanina svaki put savršeno ispeče bez prskanja ulja — a sve što trebate jest posve izbjegavati tavu. Billy je rekao: “Napravio sam više slanine nego što se želim sjetiti, još od svojih dana u restoranima. Pržio sam je u tavi, pekao na roštilju, čak i frizirao u dubokom ulju, ali do danas nisam našao bolji način pripreme od ovoga.”

Dodao je: “Apsolutno najbolji način za pripremu slanine je u pećnici. Savršeno je porumeni, a pritom puno bolje zadržava oblik nego kad se u tavi skupi i zgrči.”

Pečenje slanine u pećnici osigurava da toplina istovremeno peče i ružičasto meso i bijelu mast, pa će se slanina ravnomjerno hrskavo ispeći.

Slanina neće biti samo ukusnija i bolje teksture, nego će biti i zdravija jer se peče u vlastitoj masnoći, bez dodatnih kalorija iz maslaca ili ulja.

Ovo je jednostavan način da vam trakice slanine uvijek ispadnu hrskave, a usto znatno olakšava čišćenje jer nakon toga ne morate ribati masnu tavu.

Kako pravilno peći slaninu u pećnici

Za početak, obložite lim papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 200 °C (ili 180 °C s ventilatorom). Posložite trakice slanine na lim. Ako želite, preko lima možete staviti i rešetku kako bi sva mast otjecala — to će slaninu učiniti još hrskavijom.

Rasporedite slaninu u jednom sloju tako da se ne dodiruje, pa stavite u pećnicu. Tanka "streaky” slanina peče se oko 15 minuta, a deblji komadi oko 20 minuta.

Ipak, vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici, stoga nakon 10 minuta počnite redovito provjeravati.

Slanina je gotova kada je zlatnosmeđa i lijepo karamelizirana. Izvadite je iz pećnice, položite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće i poslužite u maslacem premazanom pecivu.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
9
Haha
5
Nice
20
What?
3
Laž
1
Sad
2
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
32
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
40
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
55
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
1
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
1
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.