2019. godina počela je tužno, preminuo je velikan hrvatskog glumišta, Ivo Gregurević. Preminuo je u 66. godini života.

Kako piše Jutarnji list, pronađen je u srijedu u večernjim satima u svojem stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti.

BIOGRAFIJA

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik a majka Jela domaćica.. Još kao dječak. Ivo Gregurević bio je zaljubljen u film, kino i filmsko platno, a ta ljubav plamti i danas.

Po završetku srednje škole Gregurević upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine (“Ne naginji se van”, B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih ostvario niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka.

Vrsno tumači pomalo grube ponekad i opasne “narodske tipove” kao otmičara u “Osuđenima” (1978.) Z. Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) K. Papića, a u slavonskom stilu je i naslovna razbojnika i ljubavnika J. Stanisavljevića (“slavonskog Robina Hooda”) u “Čarugi” (1991.) R. Grlića.

S uspjehom nastupa i u kazalištu i na televiziji. Nagrađivan je na festivalu u Nišu, dobio nagradu “sedam sekretara SKOJ-a” i dr. Osim što se bavi kazalištem, filmom i televizijom, snima i televizijske reklame.

Od 1995. godine organizira Dane hrvatskog filma Orašje.

Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime