– Država je svojom nezainteresiranošću stvorila ilegalnog prijevoznika koji je preko noći postao monopolist. Uber ima 60 posto tržišta. Imaju više vozila nego svi legalni taksisti. To je potencijalni Agrokor na hrvatskim cestama.- rekao je Petar Dragić predsjednik udruženja davatelja taxi usluga pri HGK gostujući na HRT-u.

Ovaj tjedan se očekuje kako će na Vladu doći novi nacrt Zakona o cestovnom prijevozu. Njime bi trebalo doći do liberalizacije taxi usluga, ali i općenito prometnih uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj. Sve to očekuje se u ozračju napetosti i pravog rata na taxi tržištu zbog Ubera.

Petar Dragić rekao je da se još uvijek zna kada će novi zakon biti donesen i kakav će on biti. Stari se zakon do tada mora provoditi, ali on se, ističe, provodi selektivno. Dolaskom Ubera na hrvatsko tržište otvorila se, smatra, Pandorina kutija.

– Država ne zna tko i kako vozi, a na gubitku su krajnji korisnici. Oni bi trebali biti ti koji će birati, ali pod istim uvjetima. Mi tražimo od države jednakost rada, a to se provodi inspekcijskim nadzorima. No zbog sadašnjeg zakona, država je nemoćna.- istaknuo je Dragić i dodao da je Hrvatska izgubila prošle godine 150 mIlijuna.

Dragić je istaknuo kako Udruga nije protiv Ubera, niti bilo koji protiv bilo kojeg konkurenta na cestama, ali da žele iste uvjete za sve.

– Nama je zajednički cilj da se obrani dostojanstvo taksista. To nije jednostavan posao. To nam je na prvom mjestu. Država treba iz sigurnosnih aspekta, a onda i zbog punjenja proračuna, odrediti koji su osnovni kriteriji. Mi se toga ne bojimo, dugo smo u ovome poslu. Sigurnosni aspekt je nažalost stavljen u drugi plan i jako se malo priča o njemu. – rekao je.

Većina zemalja Europske unije zabranila je poslovanje Ubera na način na koji se trenutačno radi u Hrvatskoj, istaknuo je Dragić za HRT.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0