Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović obratila se danas javnosti u povodu presude Haškog suda.

-Na početku želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka – kazala je predsjednica na početku, čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio. “Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod” dodala je.

-Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost – kazala je predsjednica, prenosi N1

‘U najskorije vrijeme posjetit ću BiH’

-Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko tisuća izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH. Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u sprečavanju velikosrpske agresije – kazala je predsjednica, javlja N1.

Hrvate u BiH pozvala na mir i dostojanstvo

Obratila se i Hrvatima u BiH. “Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvijek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam i sad ćemo”. rekla je predsjednica, dodavši da se u krizno vrijeme treba posebno voditi računa o izjavama i postupcima.

-Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu povijest – rekla je predsjednica.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je prekinula posjet Islandu i vratila se u Hrvatsku, piše N1.

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je jučer, podsjetimo, pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljaku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0