Oceanograf Nenad Leder s Pomorskog fakulteta u Splitu jučer je za HTV komentirao velike valove koji su se u ponedjeljak stvorili nad cijelim Jadranom. Kazao je da se nije radilo o ekstremnoj situaciji jer su dva puta u sjevernom Jadranu bili izmjereni koji su bili viši od 10 metara. Ovi su valovi uočeni 40-ak kilometara zapadno od Pule.

1979. je izmjeren val od 10,2 metra, a 1986. najviši poznati val u Jadranu od 10,8 metara. Na akvatoriju Palagruže i Dubrovnika do ovog listopada izmjereni najveći valovi bili su visoki 9 metara. Za prekjučerašnju situaciju procijenio je da je riječ o pojavi koja se javlja svakih 10-ak godina, proračunali su da bi se u idućih 100 godina u Jadranu mogao pojaviti i val od 14 metara. Uvjeren je da je to točan proračun zbog klimatskih promjena i ekstremnih ciklona.

Valovi viši od 9 metara

Danas je objavljeno da je Hrvatski hidrografski institut (HHI) ovoga ponedjeljka izmjerio rekordne valove na valografskim postajama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši valovi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara.

Valovi kod Dubrovnika, 29.10.2018. Foto: Boris Bašić

Valove su izmjerili s valografskim plutačama DWR MKIII 0.7m tvrtke Datawell prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera valova, priopćio je u srijedu HHI.

Najviši val izmjeren je na valografskoj postaji u Dubrovniku pokraj otočića Sv. Andrija, gdje je maksimalni val dosegnuo 9,03 metara.

U akvatoriju Rovinja visina vala iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina vala bila je 2,52 metra.

Foto: Marin Pitton

“Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijet će povećanju stupnja sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovime se stvaraju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, gospodarenje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoliša”, navodi u priopćenju HHI.

Razina mora u Dubrovniku zadnjih 7 dana (IZOR)

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime