“Posljednja tri dana tolika je aktivnost na području Banovine da gotovo svaku minutu imamo barem jedan manji potres”

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe, gostovala je u Dnevniku HTV-a i rekla kako ne možemo govoriti o smirivanju tla te da će naknadni potresi trajati još mjesecima.


– Nakon jučerašnjeg potresa magnitude 6,2 naknadni potresi trajat će još mjesecima. Ne možemo govoriti o smirivanju. Sigurno ih očekujemo kroz godinu-dvije. U posljednja tri dana tolika je aktivnost na području Banovine da gotovo svaku minutu imamo barem jedan manji potres koji seizmografi zabilježe, rekla je Ivančić za HRT.


Ines Ivančić dodala je da je do jučerašnjeg glavnog potresa bilo 25-30 potresa magnitude veće od 2.

– Od jučerašnjeg glavnog bilo ih je 250 većih od magnitude 2. Idućih dana moguća su sasvim sigurno snažnija podrhtavanja. Ne možemo reći koliko će biti jaki u sljedećim danima. Mogu se očekivati jači i očekuju nas jači potresi, rekla je.

Naglasila je kako potresi jači od 3 prema Richteru mogu biti veoma opasni na stradalom području za one kuće koje su načete ili razrušene te da uz ovakve magnitude mogu biti jako opasne.

Ivančić je komentirala kako nije sigurna da se potres u Rimu osjetio, ali je zabilježen sigurno mnogo šire od tog područja te da je šest milijuna ljudi osjetilo potres.

– Jačina dosadašnjih potresa je blizu plafona prema svim razmišljanjima. Seizmolozi i geolozi izračunali su na osnovi rasjeda da bi na zagrebačkom području mogli biti magnitude i do 6,5. Ovo je potres koji se očekuje u ovakvim područjima, rekla je Ivančić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
3
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime