PORIN: Posthumna nagrada za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu

Istinski umjetnik estrade oduvijek je slovio kao svestran. Sjajno je pričao šale i anegdote, glumio, imitirao, te je napisao neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe – istaknuo je Siniša Škarica


Krunoslav Kićo Slabinac, poput nekih drugih prvaka iz svijeta glazbe Mate Došena, Drage Britvića, Darka Glavana, Vjeke Điđija Šuteja, Dina Dvornika ili njegova sugrađanina Branka Mihaljevića, nažalost je požurio ne čekajući da mu struka svoje najvažnije priznanje dodijeli za života. Životni Porin stiže mu posthumno – ovim riječima Siniša Škarica kazao je o Krunoslavu Kići Slabincu kojem će, nažalost posthumno, pripasti prvi od nekoliko Porina za životno djelo.


Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu Porin za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, uspjesima i ostavštinom znatno doprinijeli hrvatskoj glazbenoj kulturi, onima koji su tu kulturu stvarali. Ove godine pripast će Krunoslavu Kići Slabincu, koji je ‘ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru’. Siniša Škarica o Kići je napisao i sljedeće:

– Negdje sam tih dana tužnog oproštaja pročitao: veliki hrvatski zabavljač. Netko je rekao: veliki estradni umjetnik. Meni se čini ispravnije: istinski umjetnik estrade. Kakogod, oduvijek je slovio kao svestran. Svi koji su ga dobro poznavali, pa i puki ljubitelji zabavne glazbe, rekli bi da je pored toga što je važio za vrhunaravnog pjevača, što je imao dara za ples, sjajno pričao šale i anegdote, glumio, imitirao, da je pored svega toga znao napisati i dobru pjesmu. Dapače, neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe – istaknuo je Siniša Škarica.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća, godine Slabinčeva uspona, bile sudakle godine u kojima je u jednom trenutku u muškoj konkurenciji dijelio sam estradni vrh s mitskim suparnikom Mišom Kovačem, pa Mikijem Jevremovićem, Đorđem Marjanovićem i uskoro Zdravkom Čolićem i Oliverom Dragojevićem. No, između festivalskih uspjeha i tiražnih ploča redat će se turneje po SSSR-u, SAD-u, Australiji

Ipak nenadmašni kralj bećarca,ekskluzivno čest gost putujućeg festivala tradicijske pjesme, dugovječnog,popularnog projekta Hrvatske radiotelevizije,njezina urednika   i voditelja Branka Uvodića ‘Lijepom našom,’u tom šou programu po njegovoj mjeri, 5.ožujka 2020. u Slavonskom Brodu,oprostiose od svoje brojne publike dojmljivom izvedbom Inati se Slavonijoi posebno nadahnutim bećaracems konačnim codom: što smo znali to smo otpjevali.Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. u Osijeku. Preminuo je 13. studenog 2020. u Zagrebu ne oporavivši se od komplikacija nastalih u višemjesečnom liječenju koronarne bolesti. Bio je saborski zastupnik od 1995. do 1999. godine kao član HDZ-a.– U zamišljenom hrvatskom pop-panteonu odavna ga čeka mjestoza one najistaknutije, a najveći muzej općega tipa u Hrvatskoj, osječki Muzej Slavonije, otkriva nam ambiciju da svom slavnom sugrađaninu posvetistalni postav.Jedan od prvih eksponata mogao bi bitiovaj“životni Porin” kojeg mu posthumno dodjeljuje hrvatska glazbena zajednica – kaže Siniša Škarica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime