Nakon što je prije više od mjesec dana Tomislav Horvatinčić na šibenskom sudu oslobođen krivnje za pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, i to zahvaljujući činjenici da je sud prihvatio njegovu tezu njegove obrane prema kojoj je u trenutku nesreće bio u stanju tzv. sinkope (odnosno kratkotrajne nesvjestice), nametnulo se pitanje – kako je moguće da čovjek kojemu sud priznaje takvo stanje i dalje ima vozačku dozvolu, piše Index.

Upravo to pitanje Index je prije punih mjesec dana postavio Ministarstvu unutarnjih poslova, a danas su dobili i odgovor na njega.

Kako je, dakle, moguće da čovjek koji je zbog sinkope oslobođen optužbi da je skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi i dalje ima vozačku dozvolu? Od MUP-a su tražili i odgovor na pitanje hoće li preispitati Horvatinčićevu vozačku dozvolu te od njega zatražiti da napravi liječnički pregled.

Iz MUP-a su odgovorili kako nisu nadležni za ocjenjivanje zdravstvene sposobnosti vozača, pa su zbog toga tražili “stručno mišljenje je li sinkopa razlog za osnovanu sumnju da vozač zbog zdravstvenog razloga nije sposoban sigurno upravljati vozilima”.

Horvatinčićev liječnik kaže da mu ne treba izvanredni pregled, policija misli drugačije

“Nakon zaprimljenog mišljenja javne zdravstvene ustanove da je za procjenu sposobnosti upravljanja motornim vozilom osobe koja je doživjela sinkopu potrebno pristupiti individualno, nadležna policijska postaja obratila se izabranom obiteljskom liječniku gospodina Horvatinčića. Nakon što smo zaprimili mišljenje liječnika opće prakse koji potvrđuje promjene zdravstvenog stanja, no, smatra da ne postoje zdravstveni razlozi koji bi zahtijevali upućivanje g. Horvatinčića na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, nadležna policijska postaja uputila je g. Horvatinčiću zaključak kojim ga se upućuje na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.”

Slijedom toga, Horvatinčić je dužan u roku 15 dana od dana primitka zaključka dostaviti nadležnoj policijskoj postaji uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, zaključuje se u odgovoru MUP-a na Indexov upit.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0