Splitski gradski vijećnici na tematskoj sjednici, među ostalim, raspravljaju o biološkoj obnovi Marjana. Detalje je otkrila Martina Đodan iz Hrvatskog šumarskog instituta.

 

– Elaboratom je predviđena obnova nekoliko područja. Radi se o osjetljivom zahvatu zbog koje je bio potreban jedan ovakav sveobuhvatan projekt. Detaljno smo prešli izdvojena područja koja su prioritetna za obnovu. Florističkim snimanjem utvrđeno je da se radi o mediteranskoj vegetaciji. Sama vegetacija ima svoj tijek, ako se potpomogne ljudskom rukom. Napad potkornjaka je samo jedna karika, radi se o vegetaciji koja je došla do kraja jedne svoje faze. Utvrdili smo da je na nekim površinama zaista pionirska vegetacija pripremila zamjenu tla, no negdje je stanje pionirske vrste bilo takve da se područje ne može konvertirati i stabilnije vrste. konačnici na Marjanu želimo crniku i crni jasen, što je dugoročna šuma.

Uvjeti na Marjanu su teški, a sve je otežano zbog klimatskih promjenama gdje je Sredozemlje najteže pogođeno. Prilikom sadnje biljaka moramo paziti da umanjimo mortalitet. Količina sadnica je određena. Na središnjim dijelovima ploha smo ustanovili da moramo saditi smjesu pionirskih vrsta, dok će se na rubnim dijelovima saditi hrast crnika.

Uočen je i manji dio stabala u daljnjem sušenju nakon sanacije. U prvom redu preporučili bi stabla za doznaku i sječu, ali treba provesti pripremne radove. Zbog pripremnih radnji preporučujemo jesensku sadnju. Tada je najveće preživljenje sadnica, no potrebno je osigurati kvalitetan šumski materijal.

Bitno je njegovati sadnice nakon sadnje. Posao sadnje trebali bi raditi stručnjaci Hrvatskih šuma. Iako posao može izgledati jednostavan, iskopati rupu i zasaditi, no stručnjaci najbolje znaju detalje ovakvog posla – kazala je predstavnica Hrvatskog šumarskog instituta.Elaborat koji je prezentiran vijećnicima pogledajte u nastavku:

elaborat_marjan

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime