Podignuta optužnica protiv srpskog vojnog policajca koji je 1991. razorio crkvu u Čistoj Velikoj

Optuženik ima i australsko državljanstvo gdje trenutačno i živi

Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Čistoj Velikoj koje je u studenom 1991. počinio državljanin Srbije i Australije protiv njega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu pred tamošnjim Županijskim sudom.


– U konkretnom spisu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, u kojem je upućen u rad zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, nakon dovršene istrage, podignulo je dana 13. kolovoza optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv državljanina Srbije i Australije sa prebivalištem u Australiji rođenim 1951. godine zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 2. OKZ RH – doznaje ŠibenikIN od Emilija Kalabrića, glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Optuženom se stavlja na teret da je u studenom 1991. godine u Čistoj Velikoj kao pripadnik Vojne policije 2.brigade Teritorijalne obrane koja je bila u sastavu 9. korpusa Knin, tzv. ‘INA’, u crkvu Svete Ane postavio i aktivirao dvije protutenkovske mine, a uslijed eksplozije je crkva u cijelosti srušena pa je tako kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i okupacije izvršio napad na objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom.

Riječ je o državljaninu Srbije, rođenom u Đevrskama, koji ima i australsko državljanstvo gdje trenutačno i živi.

Inače, crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine, a nakon što je do temelja srušena u Domovinskom ratu od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva na drugom mjestu, piše ŠibenikIN.

Podsjetimo, od 1991. godine u Hrvatskoj je zbog ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv 3.556 osoba, a protiv njih 125 postupak se vodio zbog zločina počinjenih na šibenskom području, stoji u izvješću Državnog odvjetništva objavljenom prošle godine.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime