Jučer je u Kninu u krugu OŠ “Domovinske zahvalnosti” izvršena montaža suvremene automatske meteorološke postaje poznatog američkog proizvođača Davis weather instruments koja u realnom vremenu mjeri temperaturu, vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, solarnu radijaciju, a izmjerene vrijednosti u prosjeku svake minute šalje na internet.

Prethodno je na tvrđavi instalirana panoramska kamera koja je usmjerena na sjever sa prekrasnim pogledom na Knin i našu najvišu planinu – Dinaru pa je sa jučerašnjom akvizicijom komplentiran planirani meteo sustav.

Ovo je 29. meteo postaja u ŠibenikMeteo sustavu koja je financirana sredstvima Zaklade Adris u sklopu projekta “Razvoj Globe programa u školama Šibensko-kninske županije”. Ovim projektom su na širem kninskom području u Kninu i Kijevu instalirani suvremeni meteo sustavi, a uz postojeći u Golubiću učenici matične i područnih škola Domovinske zahvalnosti će u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti obrađivati i razmjenjivati u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interesi za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi.

Uz Zakladu Adris projekt su financijski pripomogli i NP Krka, Šibensko-kninska županija, a Grad Knin, Tvrđava Knin i OŠ “Domovinske zahvalnosti” osigurali su dozvole, lokacije i infrastrukturu za smještaj opreme koja će omogućiti kontinuirano prikupljanje meteoroloških podataka u svrhu izrade klimatske slike područja, podatke neophodne za još kvalitetniji rad javnih službi, medijsku zastupljenost i turističku revitalizaciju sjevera županije koji ima odlične potencijale za razvoj izletničkog i planinarskog turizma.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime