Vrijeme svjetske gastro delicije kamenice je pred nama. Ova malostonska jedna je od najcijenjenijih na svijetu. U Malostonskom zaljevu uzgaja se još od Rimskog doba a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike.
Poznati hrvatski restorani Bota Šare užurbano se pripremaju za serviranje ove poslastice u vrijeme godine kada je ona najbolja. Restorani Bota u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku pozivaju Vas na Dane kamenica od 7. ožujka do 1. travnja. Donosimo zanimljive recepte za jela koja ćete odmah zavoljeti.
– Naša obitelj s majčine strane proizvodnjom malostonskih kamenica bavi se već sedam generacija, a mi smo nastavili ovu priču kroz gastronomiju i izlete te posjete parkovima malostonskih kamenica gdje naše goste educiramo o načinu proizvodnje te pričamo o povijesti i tradiciji uzgoja! – otkriva Pero Šare.
Cijenjena, zdrava i ukusna
Malostonski zaljev je specifičan jer ima kraških podvodnih izvora. Ima rijeku Neretvu u Pločama koja donosi puno slatke vode te je uz tu specifiku zalijev dosta dug i uzak te ima ogromne korente koje odaju dojam da ste u rijeci, a ne u zaljevu dugom 30-tak kilometara. Spoj miješanja slatke i slane vode, korentata, sunca i takvog oblika zaljeva daje mu tu specifičnost i stotinjak planktona više nego što ima otvoreno more u Jadranu. To je hrana kamenicama i razlog zašto je malostonska kamenica toliko cijenjena i ukusna.
– Kamenica se u tri godine svoga rasta uzima u ruke od dva do sedam puta. To je jedan zahtjevan i mukotrpan rad. Svaka kamenica je živo biće i tako se prema njoj treba i odnositi, bilo kada se proizvodi, izlovljava ili servira! – dodaje Antonela Šare.
Puna minerala i vitamina
Latinski naziv malostonske kamenice je Ostrea edulis, što znači plosnata kamenica. To je vrsta koja je vrlo osjetljiva i vrlo ukusna. U prošlosti je bila rasprostranjena po cijeloj Europi, a danas je nastanjena samo u par zaljeva. Najstabilnija je upravo u Malostonskom zaljevu.
Oko blagdana Svetog Josipa 19. ožujka mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso ovih školjaka hranjivo je jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina.
Stoga donosimo repecpte za pripraviti jela od ove svjetske gastro delicije...
JUHA OD KAMENICA
Sastojci:
- kamenice 12 kom
- maslinovo ulje 0,5 dcl
- 1 češanj češnjaka
- peršin
- 2 jušne žlice glatkog brašna
- 1l ribljeg temeljca
- sol
- papar
- 0.5 dcl bijelog vina
- muškatni orašćić
Priprema:
Otvorite kamenice, izvadite meso te ga po želji usitnite. Na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna. Zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji. Ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina. Kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.
RIŽOT OD KAMENICA
Sastojci:
- 20 komada kamenica
- 2 komada crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 g peršina
- 0.2 dcl biljnog ulja
- 0.2 dcl maslinovog ulja
- 8 dcl ribljeg temeljca
- papar
- 0.5 dcl suhog pelješkog bijelog vina
- 0.35 dkg riže
Priprema:
Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvati i procijediti. Na miješanom ulju prodinstati sitno rezani crveni luk, dodati češnjak, peršin, papar te zaliti vinom. Pustiti da se kuha nekoliko minuta, zatim dodati more koje su kamenice pustile, rižu i riblji temeljac. Kuhati dok riža ne omekša. Pred sam kraj dodati kamenic
POHANE KAMENICE U MALOSTONSKOJ KOŠULJICI
Sastojci:
- 8 komada kamenica
- 3 bjelanjka
- korica domaćeg limuna
- 2 jušne žlice brašna
- 4 jušne žlice krušnih mrvica 4
- 10 dkg rikule
Priprema:
Otvorite kamenice te izvadite meso. Pripremite smjesu od čvrsto tučenih bjelanjaka, korice domaćeg limuna, sitno narezane rikule, brašna i krušnih mrvica. Otvorene kamenice uvaljajte prvo u oštro brašno zatim u gore navedenu smjesu te ih pržite u ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Poslužiti uz krišku limuna i tartar umak.
OYSTER ROLL
Sastojci:
- 200 g riže za sushi
- 1 list nori alge
- 20 g krastavaca
- 20 g avokada
- 8 komada kamenica
Priprema:
Nori algu prerezati na pola te na obje polovice alge ravnomjerno rasporediti rižu. Krastavce i avokado narezati na prutiće 1 cm debljine te ih posložiti po sredini rolice zajedno s pohanim kamenicama. Uz pomoć makisua zarolati rolicu. Dobivenu rolicu posuti sezamom. Servirati s ukiseljenim đumbirom i wasabi pastom. Svaku rolu izrezati na osam komada.